Đurišić: Nepotreban je novi Komanski most

“Samo organizovan rad sa tom djecom predstavlja svojevrsnu garanciju da će se oni zadržati i istrajati u društvenom i sistemu
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.01.2013. 16:05h

Djeci sa smetnjama u razvoju i njihovim roditeljima neophodno je više dnevnih centara, smatraju u Udruženju roditelja za djecu sa smetnjama u razvoju “Staze”.

Izvršna direktorka te NVO Anka Đurišić istakla je da bi to trebalo da budu manje ustanove, sa ograničenim brojem djece i toplom atmosferom, ali u različitim djelovima grada.

Gradonačelnik Miomir Mugoša najavio je izgradnju dnevnog centra, ali Đurišić smatra da je prethodno neophodno pažljivo ispitati potrebe djece, čije su potrebe različite u zavisnosti od oblika i stepena smetnji u razvoju.

“Toj djeci nije potreban još jedan Komanski most, niti izgradnja velike ustanove. Preduslov za otvaranje dnevnih boravaka trebalo bi da bude registar sa tačnim brojem djece sa smetnjama u razvoju, a potom da se posebno vodi računa o njihovim potrebama”, kazala je Đurišić.

U ustanovi na čijem je čelu svakodnevno boravi osamnaestoro djece sa smetnjama u razvoju. Đurišić je istakla da je interesovanje roditelja znatno veće, ali da zbog ograničenog prostora ne mogu da prime svu djecu.

“Djeca se u dnevnom boravku osjećaju kao u svom domu. Rado dolaze, bez straha, jer upravo topla atmosfera na koju su navikli stvara dobre preduslove da kroz tretmane sa stručnjacima napreduju i ostvaruju bolje rezultate u redovnom školovanju”, navela je Đurišić.

Ona je pojasnila da djeca uzrasta od 6 do 12 godina dnevno provode po četiri sata sa logopedima, psiholozima i defektolozima, koji im kroz individualni i grupni rad pomažu pri učenju i poboljšanju životnih vještina, a da se dva sata druže sa volonterima.

“Senzornu sobu za čije opremanje smo dobili sredstva od USAID-ORT-a odnedavno smo upotpunili novcem dobijenim od Komisije za raspodjelu prihoda od igara na sreću. Djeci je na raspolaganju i dnevni boravak, kabinet za tretmane i kuhinja u kojoj dobijaju besplatnu užinu“, kazala je Đurišić.

“Samo organizovan rad sa tom djecom predstavlja svojevrsnu garanciju da će se oni zadržati i istrajati u društvenom i sistemu"

Ona je istakla da je djeci obezbijeđen i besplatan prevoz od škole do dnevnog centra.

Asistenti pomažu djeci u nastavi

Đurišić je naglasila da su, uz podršku Zavoda za zapošljavanje, angažovali 35 asistenata u nastavi. Pojasnila je da oni brinu o trideset i petoro djece, koja se se redovno školuju u 13 osnovnih i dvije srednje škole.

“Samo organizovan rad sa tom djecom predstavlja svojevrsnu garanciju da će se oni zadržati i istrajati u društvenom i sistemu redovnog obrazovanja”, smatra Đurišić.

Ona je kazala da za dvanaestoro djece, uzrasta od 12 do 18 godina, organizuju individualne tretmane kod logopeda, a jednom nedjeljno vode ih na zanimljiva kulturno-zabavna dešavanja u gradu.

U dnevnom centru te NVO svakodnevno boravi osamnaestoro djece. Đurišić je istakla da je interesovanje roditelja znatno veće, ali da zbog ograničenog prostora ne mogu da prime svu djecu

Galerija

Bonus video: