Katić će tražiti odgovornost za urušavanje puta Ratiševina- Mojdež

“Prethodna opštinska vlast (DPS –Izbor) počela je radove, iako nisu bili obezbijeđeni urbanističko-tehnički uslovi, ni projektni zadatak. Ipak je pristupljeno izradi projektne dokumentacije, nije izvršena revizija tehničke dokumentacije, niti izdata građevinska dozvola za izvođenje rekonstrukcije - iako je prema izvještaju i stanju na terenu jasno da se nije radilo o sanaciji, već o rekonstrukciji lokalnog puta
224 pregleda 2 komentar(a)
put Ratiševina- Mijdež, Foto: Slavica Kosić
put Ratiševina- Mijdež, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 22.06.2018. 13:13h

Dionica puta Ratiševina –Mojdež trebalo bi da bude ponovo sanirana do kraja septembra. Podsjećamo da se u januaru ove godine, svega nekoliko mjeseci nakon što je firma Krušo iz Herceg Novog obavila rekonstrukciju ,koja je koštala pola miliona eura, dio puta ponovo urušio. Za nove radove iz opštinskog budžeta trebaće izdvojiti 30 hiljada eura.

Predsjednik Opštine Stevan Katić obećava da će preispitati odgvornost “ovlašćenih osoba koje su tada donijele odluku da se uđe u realizaciju iako za to nisu bili ispunjeni zakonski uslovi, jer dokumentacija nije bila u skladu sa tada važećim propisima”.

“Prethodna opštinska vlast (DPS –Izbor) počela je radove, iako nisu bili obezbijeđeni urbanističko-tehnički uslovi, ni projektni zadatak. Ipak je pristupljeno izradi projektne dokumentacije, nije izvršena revizija tehničke dokumentacije, niti izdata građevinska dozvola za izvođenje rekonstrukcije - iako je prema izvještaju i stanju na terenu jasno da se nije radilo o sanaciji, već o rekonstrukciji lokalnog puta", naveo je Ktić.

Osnovni uzrok deformacija na dionici puta Ratiševina –Mojdež su površinske i podzemne vode, utvrđeno je u u reviziji Glavnog projekta rekonstrukcije lokalnog puta i tehničke kontrole izvedenih radova na klizištu, koju je obavio tim Instituta za građevinarstvo iz Podgorice, kojeg je angažovala Opština Herceg Novi.

Konstatovano je da su propusti u pripremi projekta, konkretno u projektnoj dokumentaciji u dijelu koji se odnosi na rješavanje pitanja odvođenja površinskih i podzemnih voda, bili glavni uzrok kasnijih deformacija, cijepanja i klizanja cjelokupne kolovozne konstrukcije dijela puta Ratiševina – Mojdež.

“Projekat rekonstrukcije u postojećim gabaritima biće urađen na osnovu Izvještaja o izvršenoj reviziji i to u narednih mjesec dana, a do kraja septembra trebalo bi da budu završeni radovi na oštećenoj dionici puta, i to na način koji će nam garantovati kvalitet i da se ovakav slučaj više neće ponoviti”, saopštili su iz kabineta predsjednika Opštine Stevana Katića.

Mještani Ratiševine tvrde da teren na kome je urušeni put i dalje klizi i da su pukotine vidljive u dvorištima i nekim kućama uz put. Ilija Bačelić sumnja da lokalna vlast ima dobru volju da posao obavi što prije. Tvrdi da ako se bude čekao kišni period neće biti moguće kvalitetno izvesti radove.

Iz lokalne uprave ističu da im je “prioritet u ovom trenutku izrada projekta rekonstrukcije u postojećim gabaritima i što skoriji početak radova jer je stanje puta alarmantno.

“Brzo reagovanje je od posebnog značaja jer se radi o lokaciji na kojoj su prisutne podzemne vode, te je hitno da se posao odradi tokom ljeta, odnosno sezone suša”, poručuju iz lokalne uprave.

Opština će urediti i asfaltirati put kroz Tijesni klanac, kako bi se tokom rekonstrukcije oštećene dionice puta Ratiševina – Mojdež osigurala alternativna saobraćajnica za ova naselja. Ovi radovi treba da počnu oko 1.jula, a vrijednost iznosi 30.000 eura.

Bonus video: