Ispred crkve Svetog Đorđa održan doček pravoslavne nove godine

"Neka 2013. bude godina mira i blagostanja u kojoj će neće biti senzacija o gonjenju sveštenika i rušenju crkava već godina međusobnog poštovanja i razumijevanja"
54 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.01.2013. 08:44h

Mitropolija crnogorsko-primorska i podgorička Crkvena opština su i ove godine, kao i prethodnih 15, ispred crkve Svetog Đorđa organizovale svečani doček pravoslavne nove godine. U muzičkom programu su učestvovali Dječiji hor “Sveti Sava”, Boban Šćekić, Slađana Drljević, trubački orkestar Milovana Babića i Radiša Šćekić sa narodnim orkestrom.

Na platou ispred crkve pod Goricom sinoć se okupilo par hiljada građana, uglavnom omladine. U ponoć je služen moleban za svečanu novu 2013. godinu, a potom se u ime mitropolita Amfilohija građanima obratio protojerej-stavrofor dr Velibor Džomić.

Džomić je poželio mira i blagostanja Podgorici, Crnoj Gori i čitavom svijetu i ukazao da je važno da se "Podgorica i Crna Gora razvijaju u svakom pogledu, i duhovnom i moralnom, da prihvatimo sve što je dobro u savremenoj civilzaciji, a ne odričemo se onoga što se kroz našu dugovijekovnu civilizaciju pokazalo kao dobro.

"Ovu godinu smo ispratili sa dječijim horom, moleći Boga da glasovi dječijih molitvi i pjesma dopru do moćnika zemaljskih koji su tokom 2012. godine progonili sveštenike iz Crne Gore. Neka 2013. bude godina mira i blagostanja u kojoj će neće biti senzacija o gonjenju sveštenika i rušenju crkava već godina međusobnog poštovanja i razumijevanja", kazao je Džomić, koji je zadovoljan kako je protekao doček.

Ispod stadiona "Budućnosti" mogli su se kupiti kape i šalovi i drugi rekviziti sa srpskim obilježijma po cijeni od tri do 10 eura.

Zvezdan Mićević kazao je "Vijestima" da standardno slavi pravoslavnu novu godinu, jer je važno da se dočeka svaka godina.

"Ima dosta ljudi, omladine, što mi je posebno drago", rekao je Mićević.

Galerija

Bonus video: