NVO 35mm: LGBTIQ osobe i bivši korisnici droga nezastupljeni u medijima

Ćetković je rekla da je Kodeks novinara uglavnom poštovan, a da je bilo najviše neutralnih tekstova, 259, zatim pretežno pozitivnih devet, dok je šest bilo pretežno negativno
194 pregleda 5 komentar(a)
LGBT, Foto: Google
LGBT, Foto: Google
Ažurirano: 22.06.2018. 12:01h

Štampani mediji su poštovali Kodeks novinara prilikom izvještavanja o marginalizovanim grupama, a LGBTIQ osobe i bivši korisnici droga su i dalje najnezastupljeniji u sredstvima javnog informisanja, pokazao je monitoring nevladinih organizacija (NVO) 35mm i SAFRA.

Koordinatorka medijskog programa NVO 35mm, Kristina Ćetković, kazala je da sa su monitoringom, koji je realizovan tokom aprila, bili obuhvaćeni dnevni listovi Vijesti, Dan, Pobjeda i Dnevne novine.

“Štampani mediji su u 274 teksta izvještavali o mladima i maloljetnicima, ženama, Romima i Egipćanima, LGBTIQ populaciji, osobama sa inaviliditetom (OSI), žrtvama nasilja u porodici i bivšim korisnicima droga”, rekla je Ćetković.

Ona je u saopštenju navela da su marginalizovane grupe uglavnom pominjanje u kulturnim i sportskim temama obrazovanju i zapošljavanju

Ćetković je ukazala da je marginalizovanim grupama posvećena osmina strane, a da je samo pet puta tekst o pomenutim grupama zauzimao naslovnu stranu.

Prema njenim riječima, pomenute grupe predstavljane su na neutralan način, dok je novinarska forma većinom bila izvještaj.

Monitoring je pokazao da u izvještavanju o marginalizovanim grupama prednjači dnevni list Dan sa 166 tekstova, zatim Pobjeda 60, Dnevne novine 32 i Vijesti sa 16 tekstova.

Ćetković je rekla da je Kodeks novinara uglavnom poštovan, a da je bilo najviše neutralnih tekstova, 259, zatim pretežno pozitivnih devet, dok je šest bilo pretežno negativno.

Grupe su, kako je dodala, u 261 tekstu bile neutralno predstavljane, u osam pozitivno, a u pet tekstova negativno.

Ćetković je podsjetila da novinari i novinarke naročito moraju da imaju na umu da pominjanje nacionalne, vjerske, etničke i druge manjinske pripadnosti osumnjičenog i žrtve može izazvati ili produbiti predrasude prema manjinskim grupama.

Prema njenim riječima, novinari su marginalizovane grupe predstavljali u formi izvještaja u 271 objavi, komentaru dva puta, dok su se ostale forme pojavile jednom.

“Kao izvor informacija novinari su u većini slučajeva koristili samo jedan izvor, 157 puta, dva izvora 45, dok u 35 tekstova nije bio naveden izvor informacija”, saopštila je Ćetković.

Kako je dodala, pripadnici marginalizovanih grupa su bili izvor informacija u 12 tekstova.

Ćetković je rekla da su stereotipi o marginalizovanim grupama zabilježeni u tri objave, dok je 271 tekst bio bez stereotipa.

Ona je kazala da je 245 tekstova imalo adekvatne fotografije, dok je bez fotografije bilo 29 tekstova.

Monitoringom je, prema riječima Ćetković, zabilježeno da prava na privatnost i na pretpostavku nevinosti nijesu prekršeni čime su ispoštovana osnovna načela Kodeksa novinara.

NVO 35mm i SAFRA (Radio KRŠ), sprovode u Crnoj Gori projekat „(Ne)Zastupljeni u medijima“, sa ciljem poboljšanja vidljivosti marginalizovanih grupa.

Bonus video: