Udružile se 24 romske i egipćanske organizacije

Mirsad Muratović naglasio je i da će koaliciji biti od izuzetne važnosti očuvanje kulture, tradicije i jezika
76 pregleda 4 komentar(a)
Romi, Foto: Luka Zeković
Romi, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.01.2013. 13:53h

Poštovanje i sprovođenje strateških dokumenata države Crne Gore koji se tiču poboljšanja položaja romske i egipćanske populacije, jedan je od najvažnijih ciljeva novoosnovane koalicije "Romi i Egipćani zajedno".

Ta koalicija tražiće i veće učešće u javnim politikama, kao i proporocionalnu zastupljenost u državnoj i lokalnoj upravi, javnim institucijama i učešće u skupštinskim odborima.

Na predstavljanju te organizacije predsjednik Senad Sejdović kazao je da su se u koaliciji udružile 24 romske i egipćanske organizacije iz Podgorice, Nikšića, Berana, Bijelog Polja, Cetinja, Herceg Novog i Ulcinja.

"Ove organizacjie se bave demokratizacijom i zaštitom ljudskih i manjinskih prava, sa posebnim osvrtom na poboljšanju položaja Roma i Egipćana u Crnoj Gori. U koaliciji su uključene i četiri nvo koje se bave ženskim pitanjima. Usvojen je statut koalicije i za predsjednika skupštine izabran je student FPN Almir Tahiri, a za članove upravnog odbora Ana Popović, Muhamed Duković, Samir Jaha, Medžmedin Šalja, Ismet Selimović i Mirsad Muratović. Za predsjednika UO izabran je novinar Muhamed Duković", kazao je Sejdović.

Najavili su i da će uticati i na to da se pokrenu mlade organizacije Roma i Egipćana

On je dodao da ne treba podsjećati u kakvim uslovima žive te dvije populacije i da im je svaka pomoć dobro došla. Najavili su i da će uticati i na to da se pokrenu mlade organizacije Roma i Egipćana.

"Iz svakog ugla ima puno problema i mnogi su krucijalni, ali ima onih koji su priroitetni. Da ne pričam o začaranom krugu šta im više fali, ali ono što mi vidimo kao važno je implementacija strateških dokumenata jer upravo njihova ratifikacija i primjenjivanje na lokalnom nivou znači dugoročno rješenje za našu populaciju", poručio je Sejdović.

Član UO Samir Jaha kazao je da koalicija ima za cilj i jačanje saradnje sa državnim i lokalnim instiucijama kako bi se poboljšao položaj te dvije populacije.

"Naš cilj je standardizacija romskog jezika, medijsko predstavljanje Roma i Egipćana, kao i proporcionalna zastupljenost u organima državne i lokalne uprave. Svakakako radićemo i na monitoringu implementacije strateških dokumenatana koje se tiču položaja roma i egipćana u i na unaprijeđenju znanja i informisanosti romskog i egipćanskog civilnog društva", naveo je Jaha.

Oni su najavili da će voditi računa i o saradnji sa Javnim servisom u cilju stvaranja redakcije na romskom jeziku pri Radio i Televiziji Crne Gore, a radiće i na standardizaciji romskog jezika.

Mirsad Muratović naglasio je i da će koaliciji biti od izuzetne važnosti očuvanje kulture, tradicije i jezika.

Bonus video: