Da li će Podgorica dobiti bulevar u čast Srđana Aleksića

Skupština Glavnog grada trebalo bi na prvoj sjednici da verifikuje predlog Udruženja Bošnjaka da ulica u Podgorici dobije ime hrabrog Trebinjca
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.01.2013. 08:17h

Odbornici u Skupštini Glavnog grada odlučiće na prvoj ovogodišnjoj sjednici da li će Podgorica dobiti bulevar sa imenom hrabrog Trebinjca Srđana Aleksića, koji je 1993. godine stradao spasavajući život sugrađaninu Alenu Glavoviću.

Planirano je da se bulevar sa njegovim imenom prostire od Ulice 4. jula, kao produžetak Bulevara Save Kovačevića na zapad, do Ulice kralja Nikole, pored centralnog parka Pobrežje.

Predsjednik Komisije za imenovanje naselja, ulica i trgova Cvetko Vukčević kazao je juče "Vijestima" da je predlog dobio saglasnost Vlade, Ministarstva kulture i Mjesne zajednice na čijem će se području nalaziti Bulevar.

"Predlog, koji je podnijelo Udruženje Bošnjaka, ušao je u Program izgradnje spomen-obilježja u 2013. godini, te očekujem da se na prvoj narednoj sjednici Skupštine odluka verifikuje", kazao je Vukčević.

Aleksić (1966–1993) je, tokom građanskog rata u Bosni i Hercegovini, 1993. godine stao u zaštitu i odbranio sugrađanina Bošnjaka od vojnika svoje nacionalnosti, što je platio sopstvenim životom.

Helsinški odbor za ljudska prava BiH dodijelio mu je posthumno Povelju, a 14. februara 2012. godine Srbija ga je odlikovala zlatnom medaljom Miloš Obilić za ispoljenu hrabrost i djelo ličnog herojstva.

U Novom Sadu i Pančevu postoje prolazi, a u Sarajevu ulica sa njegovim imenom.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prije dva dana je u Banjaluci "Ordenom časti RS sa zlatnim zracima" posthumno odlikovao Aleksića. Priznanje je primio Srđanov otac, Rade Aleksić.

Galerija

Bonus video: