U državnim apotekama ima hrane za još jednu bebu

U apoteci “Kruševac”, jedinoj u kojoj se na recept može podići antialergijsko mlijeko, prije dva dana imali su samo šest kutija, a svakoj bebi neophodno je oko pet kutija
53 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 11.01.2013. 18:43h

Roditelji beba alergičnih na kravlje mlijeko sedmicama čekaju antialergijsko mlijeko, zbog nestašica u apotekama.

U apoteci “Kruševac”, jedinoj u kojoj se na recept može podići takvo mlijeko, prije dva dana imali su samo šest kutija. Svaka beba uzrasta do pola godine trebalo bi na račun Fonda za zdravstvo da mjesečno dobije pet kutija antialergijskog mlijeka.

Majka čija je beba alergična na kravlje mlijeko kazala je “Vijestima” da su joj zaposleni u državnoj apoteci objasnili da dobijaju male količine antialergijskog mlijeka.

“Sedmicama smo proteklih mjeseci suprug i ja bezuspješno pokušavali da ga podignemo u apoteci 'Kruševac'. Objašnjeno nam je da stižu male količine, zbog čega brzo prođe”, kazala je ona.

Kutija hrane za bebe, u zavisnosti od proizvođača, u privatnim apotekama košta od 20 do 24 eura, što znači da roditelji mjesečno moraju da izdvoje do 100 eura. Često se, međutim, dešava da antialergijskog mlijeka nema dovoljno ni u privatnim apotekama.

“To je poprilično velika svota novca, koju smo prinuđeni da plaćamo jer nemamo drugog izbora”, kazala je jedna majka.

Ona je pojasnila da Fond za zdravstvo pokriva troškove za djecu mlađu od šest mjeseci, uz potvrdu iz “Montefarmove” apoteke da mlijeka toga dana nije bilo. Fond ne refendura troškove za djecu stariju od pola godine.

“Na refundaciju troškova se prilično dugo čeka, tako da se rijetko ko od roditelja time bavi, a situaciju dodatno komplikuje što recept izabranog pedijatra važi 15 dana, pa zbog nestašice stalno moramo da obnavljamo recept”, navela je ona.

Po fondu samo petoro alergičnih u Crnoj Gori

Direktor “Montefarma” Budimir Stanišić saopštio je “Vijestima” da, po nalogu Fonda, za cijelu Crnu Goru isporučuju 230 kutija antialergijskog mlijeka za devet mjeseci. S obzirom na to da jednoj bebi treba 45 kutija za devet mjeseci, to, praktično, znači da je samo petoro djece u cijeloj državi alergično na kravlje mlijeko.

Iz Fonda juče nijesu mogli da odgovore koliko ukupno beba je u Crnoj Gori alergično na kravlje mlijeko, odnosno koliko njih koristi antialergijsko, obećavši da će to učiniti danas. Stanišić je potvrdio da se hrana za bebe na recept može dobiti samo u apoteci “Kruševac”.

“To su male količine i potpuno bi neracionalno bilo da se rasporede na deset apoteka u Podgorici. Ovo mlijeko se može naći i u Beranama, Nikšiću, Kotoru, Tivtu i Baru”, kazao je Stanišić”.

Galerija

Bonus video: