"Vraćanjem statusa opštine Gusinju spriječiće se dalje migracije stanovništva"

BS očekuje da će Vlada, kao i u slučaju opštine Petnjica, dati pozitivno mišljenje o osnivanju opštine Gusinje
5 komentar(a)
Gusinje referendum, Foto: Amil Ibrahimagić
Gusinje referendum, Foto: Amil Ibrahimagić
Ažurirano: 09.01.2013. 15:24h

Bošnjačka stranka (BS) pozdravila je rezultate konsultativnog referenduma građana Plava o inicijativi za vraćanje statusa opštine Gusinje, ocjenjujući da je iskazana volja građana jasan pokazatelj višedecenijskih napora Gusinjana da povrate opštinu koja im je nepravedno oduzeta.

Inicijativu da Gusinje ponovo dobije status opštine podržala je većina građana izašlih na konsultativni referendum, koji je u utorak održan u plavskoj opštini.

"Vraćanjem statusa opštine Gusinju spriječiće se dalje migracije stanovništva, što će pozitivno uticati na demografsku sliku kako tog kraja, tako i države", kaže se u saopštenju.

BS očekuje da će Vlada, kao i u slučaju opštine Petnjica, dati pozitivno mišljenje o osnivanju opštine Gusinje, a da će nakon toga i u Skupštini biti potvrđena odluka o osnivanju ove opštine.

"Ovo je još jedan u nizu pozitivnih odluka u domenu politike lokalne samouprave, koji će afirmativno uticati na proces evropskih integracija Crne Gore", ocjenjuju u BS.

Navodi se da je jasno da sada treba raditi na izgradnji infrastrukturnih projekata koji će zadovoljiti potrebe građana Gusinja.

"Treba raditi i na privlačenju investicija. Brojna dijaspora iz ovoga kraja koja je dala veliki doprinos u obnovi državnosti Crne Gore, zainteresovana je za ulaganje u ovaj kraj, a država treba stvarati uslove da im se to omogući", kaže se u reagovanju.

BS će, kako se navodi, raditi na što bržem ispunjenju ovih suštinskih potreba građana buduće opštine Gusinje, što je jedan od osnovnih programskih i političkih načela te partije.

"U materijalizaciji ovog programskog i političkog načela neupitna i svesrdna podrška BS nije izostala ni jednog trenutka. Vraćanje statusa opštine Gusinju smatramo za istorijsku pravdu i još jednom građanima ove buduće opštine čestitamo izuzetan uspjeh", kaže se u saopštenju.

Bonus video: