Vuković: Novinari u Crnoj Gori nisu toliko ugroženi da bi se EU bavila time

“Mediji mogu da pomognu da se kreira politička volja za istinske reforme na polju vladavine prava”
11 komentar(a)
Ažurirano: 08.01.2013. 15:01h

Slobodni mediji će imati ključnu ulogu u procesu pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji (EU) i zbog toga se napad na novinare mora tretirati kao napad na službeno lice, rekao je poslanik Demokratskog fronta, Koča Pavlović.

On je podsjetio da je Pokret za promjene, u prethodnom skupštinskom sazivu, inicirao izmjene Krivičnog i Zakona o krivičnom postupku da bi se napravio pravi model za zaštitu novinara.

“Tada smo predlagali da se novinar na zadatku tretira kao službeno lice i da se u tom smislu mora uskladiti Krivični zakon, kako bi novinari bili na pravi način zaštićeni i sigurno je da ćemo i u narednom periodu ponovo pokrenuti to pitanje”, kazao je Pavlović agenciji MINA.

Upitan da li bi te promjene doprinijele daljem razvoju slobodnog novinarstva, Pavlović je rekao da je glavni zadatak Crne Gore u procesu pridruživanja, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala i jačanje vladavine prave.

On smatra da u vlasti ne postoji jasna volja za sprovođenje tih reform i da se one izvode brzinom koja zavisi od pritiska Unije i javnosti.

“Zato je u tom smislu pozicija novinara i slobodnih medija od ključnog značaja za ubrzanje procesa pridruživanja. Nijesu dovoljni samo pritisci iz Brisela, već se mora konstituisati i unutrašnji pritisak u Crnoj Gori”, precizirao je Pavlović.

Prema njegovim riječima, u konstituisanju tog pritiska najbitniji su mediji koji kreiraju i usmjeravaju javnost.

“Mediji mogu da pomognu da se kreira politička volja za istinske reforme na polju vladavine prava”, rekao je on.

Poslanik Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković rekao je da u Crnoj Gori novinari nijesu ugroženi toliko da bi se tim pitanjem bavila EU i nevladine organizacije, navodeći da u toj oblasti postoje problemi.

On je podsjetio da postoje nerasvijetljeni slučajevi napada na slobodno novinarstvo, i jedno nerasvijetljeno ubistvo.

„Ima nerasvijetljenih slučajeva koji su uzbunili javnost, ali uz svo uvažavanje tih činejnica, daju se prejake ocjene za stanje u toj oblasti“,kazao je Vuković agenciji MINA.

On je naveo da je novinarska profesija savjest i korektiv društva, da treba da bude posebno zaštićena, navodeći da je nema ništa protiv toga da se napad na novinara tretira kao napad na službeno lice.

„Ali službeno lice može da odgovara zbog zloupotrebe službenog položaja, i emancipacija te profesije treba da ide preko profesionalizacije i demokratizacije unutar medija i te struke, jer je neko uzeo za pravo da bude glavni i piše šta hoće a da svi ostali budu odgovorni“, kazao je Vuković.

On je rekao da je zadovoljan sam stanjem u medijima, ali ne i time što je, kako tvrdi, tajkunizacija zahvatile pojedine medije i što u nekima od njih prevladava politički interes.

„Moramo zajedno vršiti napore da kao zajednice stasavamo na pravi način, i ne valja da se neko drži po strani i govori nas nemojte dirati jer smo najbolji a o drugom dijelu društva daju ocjene koje nijesu do kraja utemeljene“, precizirao je Vuković.

On smatra da je poražavajuće da u malom medijskom prostoru kakav je crnogorski, postoje tri regulatorna novinska tijela.

U proteklom periodu desilo se nekoliko napada na novinare. U Pljevljima je napadnut novinar "Vijesti" Goran Malidžan, u Podgorici Olivera Lakić.

Od 2004. godine nerasvijetljeno ubistvo Duška Jovanovića, napadnuti su glavni urednik Mihailo Jovović i izvršni direktor "Vijesti" Željko Ivanović, a spaljeno je i više vozila "Vijesti".

Galerija

Bonus video: