Poni sa Gorice nestao bez traga

Nadležni ne znaju šta se dogodilo sa konjićem
143 pregleda 11 komentar(a)
poni, Gorica, Foto: Zoran Đurić
poni, Gorica, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 08.01.2013. 09:30h

Nadležni juče nijesu imali pojma gdje se nalazi poni, koji je u petak viđen na brdu Gorica.

Konjića kojeg je ekipa “Vijesti” u petak zatekla kod sjeverne kapije Gorice juče nije bilo na brdu, a u Komunalnom preduzeću i Društvu za zaštitu životinja juče nijesu znali gdje se nalazi.

Radnici Komunalnog juče su ga bezuspješno tražili na Gorici, a čovjek koji živi u blizini Gorice tvrdi da nije prvi put da poni tumara Goricom. On je rekao da se i ranije dešavalo da poni nekoliko dana boravi na Gorici, a nakon toga, navodno, vlasnik bi došao po njega i odveo ga kući.

Kako usvojiti ponija

Više građana kazalo je da je sličnog ponija vidjelo na Trgu Republike sa Djeda Mrazom...

I dok se samo nagađa o sudbini ponija, više čitalaca “Vijesti” obratilo se redakciji proteklih dana sa samo jednim pitanjem - kako mogu da “usvoje” ponija?

Glavni grad nema azil za konje, pa nadležni u petak nijesu znali gdje da ga zbrinu.

Konjić nije imao na tijelu vidljivih povreda i izgledao je potpuno zdravo kada su ga vidjeli reporteri “Vijesti”. Stajao je mirno na malom uzvišenju na Gorici, bez ikakvog obilježja na osnovu kojeg bi se moglo naslutiti ko mu je vlasnik.

Prolaznici nisu bili upućeni otkud životinja na tom mjestu, a iz Društva za zaštitu životinja saopštili su tada da nemaju uslova da ga udome.

“Mogli bismo samo da ga smjestimo na Koniku, i to ako bude mjesta, mada bi to bio veliki stres i za njega i za pse”, saopštili su tada iz Društva.

Veterinarski inspektor Aleksandar Stamatović “Vijestima” je kazao da bi konja trebalo smjestiti u azil, pa ako se vlasnik ne javi u roku od 15 dana – pokloniti ga nekome ko ga želi.

Kazna i do 30.000 eura

Prema Zakonu o dobrobiti životinja koji je na snazi od 8. marta 2008. godine, za napuštanje kućnog ljubimca predviđena je kazna od 20 do 200 najmanjih zarada, odnosno od 3.000 do 30.000 eura.

Zakonom je predviđeno da je onaj ko izgubi kućnog ljubimca dužan da prijavi nestanak skloništu za napuštene životinje, a isto je dužan da učini i onaj ko ga nađe.

Prema Zakonu o identifikaciji i registraciji životinja, obavezna je identifikacija za domaće životinje koje se uzgajaju na gazdinstvima, odnosno farmama, kao i za druge životinje.

Bonus video: