Veliki metalni krst sa četiri ocila ponovo zasijao na brdu iznad Risna

Krst je prije 12 godina postavila grupa Risnjana, a za Badnje veče, Božić i pravoslavnu Novu godinu osvjetljava se pomoću struje iz agregata
317 pregleda 214 komentar(a)
krst, Risan, Foto: Skala radio
krst, Risan, Foto: Skala radio
Ažurirano: 07.01.2013. 16:19h

Veliki metalni krst sa četiri ocila ponovo je sinoć, na Badnje veče, zasijao na brdu Gradina iznad Risna.

Krst je prije 12 godina postavila grupa Risnjana, a za Badnje veče, Božić i pravoslavnu Novu godinu osvjetljava se pomoću struje iz agregata.

Na osnovu prijave pojedinih građana Risna, kotorska Komunalna policija uz asistenciju policije uklonila je krst prošle godine na Božić jer je postavljen na javnoj površini bez odobrenja nadležnih organa.

Uklanjanje metalnog krsta izazvalo je nezadovoljstvo dijela stanovnika Risna, pa je pokrenuta akcija potpisivanja peticije protiv uklanjanja krsta.

Njih 260 potpisnika u peticiji koja je prošle godine dostavljena "Vijestima" izrazili su protest i zabrinutost zbog, kako su naveli, ostrašćenosti i načina na koji su se lokalni zvaničnici obrušili na taj simbol, pod izgovorom uznemiravanja građana.

U peticiji se kaže da "postavljanjem krsta nijesu željeli nikog da uznemire, niti da vrijeđaju ičija osjećanja".

"Krst sa četiri 'S' je naš izraz poštovanja tradicije, vjere i imena naših predaka, a samim tim i nas samih. Nijesmo željeli da iskažemo mržnju ni prema kome. Krst na Gradinu su iznijeli i oni koji nijesu pravoslavni vjernici. Znamo one kojima je zasmetalo ovo obilježje, znamo i ko je prijavio Komunalnoj policiji, a javnosti su poznati oni koji su to srušili, uz obrazloženje "da nije vjersko ni hrišćansko obilježje"", navedeno je u peticiji.

Mještani su u peticiji tada naveli da postavljanje krsta koji je težak od 200 do 300 kilograma nije organizovao niko pojedinačno, već da je to bilo spontano prije 12 godina od grupe ljudi, ne želeći da imenuju ko je organizator.

Načelnik Komunalne policije Kotor Zoran Vučinović nije odgovarao na pozive "Vijesti".

Bonus video: