Pazite se na crnogorskim autoputevima i tramvajskim prugama, možda "popijete" kaznu

Očekuje se da novi Zakon o bezbjednosti na putevima još više smanji broj tragedija u Crnoj Gori
17 komentar(a)
Autoput, Foto: Arhiva Vijesti
Autoput, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 07.01.2013. 15:27h

Već šest godina na crnogorskim drumovima se vozilo po pravilima Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, koji je donijet u martu 2006. godine, a godine za nama pokazale su i njegove brojne manjkavosti, koje su zakonodavci pokušali da isprave novim rješenjima. Predviđene drakonske novčane kazne, koje potpomognute nedavno uređenim prekršajnim sistemom, podgrijavaju realnu nadu da će se napokon uvesti red na crnogorskim cestama.

Prošli zakon u prvim godinama primjene nije donio smanjenje broja tragedija pa će tako 2007. ostati upamćena po najvećem broju poginulih - 122 osobe stradale su te godine na putevima u Crnoj Gori.

U protekle dvije godine situacija je mnogo bolja, pa je tako zahvaljujući pojačanom radu saobraćajnih patrola prepolovljen broj tragedija na cestama. Tokom 2011. godine crna brojka zaustavila se na 58, a lani je taj tragičan bilans smanjen na 46 poginulih, što je najmanje stradalih od kako se u Crnoj Gori vode takve evidencije.

"Dobar rezultat postignut je radom svih segmenata, koji participiraju u sistemu saobraćaja, a naročito pojačanim radom saobraćajne policije. Vjerovatno ključ uspjeha leži u rigoroznim kontrolama i kažnjavanju vozača koji upravljaju automobilima pod uticajem alkohola, što je bio i najčešći razlog velikog broja tragedija na drumovima"

"Dobar rezultat postignut je radom svih segmenata, koji participiraju u sistemu saobraćaja, a naročito pojačanim radom saobraćajne policije. Vjerovatno ključ uspjeha leži u rigoroznim kontrolama i kažnjavanju vozača koji upravljaju automobilima pod uticajem alkohola, što je bio i najčešći razlog velikog broja tragedija na drumovima”, pojasnio je ranije "Vijestima" pomoćnik direktora UP Nikola Janjušević.

Akcije policije bi vjerovatno bile zaludne da u septembru 2011. godine nije stupio na snagu novi zakon o prekršajima, koji ne dozvoljava mogućnost da se saobraćajne kazne ne plate ili da predmeti zastaraju. To je godinama bio ključni problem jer prekršajna politika, ali i vođenje tih postupaka, nijesu bili dobri, pa je tako na godišnjem nivou zastarijevalo na desetine hiljada predmeta.

U vrhu Uprave policije "Vijestima” je rečeno da će saobraćajne patrole već prvog dana primjene početi da kažnjavaju vozače prema propisima novog Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima.

Ni suvozači ne smiju da budu pijani: Kazna do 150 eura >>>

Zakon koji bi mogao da uvede red na crnogorskim drumovima >>>

Vozačima sa 0,3 promila alkohola kazna od 70-200 eura >>>

"Zakon je zakon i on se mora poštovati. Svi, koji ne poštuju propise iz ovog zakona, biće kažnjeni”, rečeno je u policiji. Za Badnji dan i Božić policija će, ipak, kažnjavati po ustaljenim kontrolama saobraćaja, a nakon praznika vozači će biti pod rigoroznijom „lupom” policije.

"Planiramo neke akcije poslije praznika. O tome će javnost biti blagovremeno obaviještena. Zakon će se do kraja poštovati, nema ustupaka niti gledanja kroz prste, kazao je sagovornik "Vijesti" iz saobraćajne policije.

Fatamorgana

Od novog se zakona očekuje mnogo, ali on ima i svojih mana.

Već na 1. strani novog zakona, u članu 7, stav 4, pominju se neki pojmovi tako daleki za Crnu Goru - autoput i tramvajske pruge. I dok je autoput, kao tramvaj u onom filmu, želja svih u Crnoj Gori, o vožnji šinama gradskim ulicama vjerovatno niko i ne razmišlja.

Zašto su se ova dva pojma uopšte našla u zakonu koji je juče stupio na snagu, nije teško zaključiti - kao i kod mnogih drugih akata, i ovog puta su se Crnogorci bavili prepisivanjem.

Ko zna, možda ćemo jednog dana stvarno imati makar parče autoputa, kao sve ostale evropske države, ili se voziti tramvajima podgoričkim bulevarima ili gledate u zakonu pomenute tramvajske baštice, ali je to za sada samo fatamorgana.

U stavovima 17 i 18 istog člana pominju se i biciklističke staze i trake. Valjda ćemo ih dočekati prije takođe pomenutih trolejbusa...

Bonus video: