Ni suvozači ne smiju da budu pijani: Kazna do 150 eura

“To će se pravilo ubuduće poštovati, kako vozači sebe ali i druge ne bi doveli u opasnost”
1102 pregleda 44 komentar(a)
saobraćaj, Foto: Boris Pejović
saobraćaj, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.01.2013. 08:08h

U posljednje tri godine policija je napisala svega nekoliko kazni za vozače koji su na prednjem sjedištu vozili vidno pijane osobe, ali ta praksa će se od Božića promijeniti. Saobraćajci su ranije češće izricali opomenu vozaču, koji na prednjem sjedištu vozi pijanu osobu, nego kaznu, ali novim izmijenjenim Zakonom o bezbjednosti saobraćaja, predviđena je prilično visoka novčana kazna za taj prekršaj.

“To će se pravilo ubuduće poštovati, kako vozači sebe ali i druge ne bi doveli u opasnost”, kazali su “Vijestima u policiji. Prema novom Zakonu o bezbjednosti saobraćaja na putevima, kazna za vozača koji vozi pijanu osobu na mjestu suvozača od 6. januara 2013. godine biće višestr uko uvećana u odnosu na važeći zakon, tako da će kazna biti u rasponu od 60 do 150 eura.

Zakon koji bi mogao da uvede red na crnogorskim drumovima >>>

Do sada kazna za vozače, koji su kršili ovo pravilo, bila je 15 eura i veoma rijetko je izricana. U članu 20 izmijenjenog Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima piše: “U putničkom vozilu na prednjem sjedištu do vozača ne smije da se prevozi dijete mlađe od 12 godina života, kao ni lice koje je očigledno pod uticajem alkohola ili koje iz drugih razloga nije sposobno da upravlja svojim postupcima”.

Jedan od vozača Darko Božović kazao je “Vijestima” da smatra da treba da se kažnjavaju vozači, koji voze pijane osobe. “Rizično je voziti se sa pijanom osobom”, rekao je Božović.

Drugi vozač Dejan Milošević kazao je da bi bolje bilo da se kažnjava suvozač, ako sjedi na prednjem sjedištu, nego vozač koji možda i protiv svoje volje vozi takve osobe. “Za promjenu, bilo bi dobro da teret kazne padne i na suvozače, rekao je Milošević.

Bonus video: