Pravilna ishrana u djetinjstvu preduslov za zdrav život

"Unos koncentrovanih šećera mora biti ograničen, a djecu učiti da mijenjaju parče torte ili kolač sa voćkom i izbjegavaju prazne kalorije"
152 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.01.2013. 17:00h

Kvalitet života i zdravlje u odraslom dobu zavisi od ishrane u djetinjstvu, kazala je specijalista higijene u barskom Domu zdravlja, Snežana Barjaktarović Labović, navodeći da je neophodna uravnotežna ishrana koja će obzbijediti potrebne materije za normalan razvoj djeteta.Prema poslednjem istraživanju koje je je rađeno, a da su podaci publikovani u Crnoj Gori, dodala je, bilo je oko 20 procenata gojazne djece od 16 do 19 godina. "To je značajno visok procenat. Trebali bismo, kao društvo, više da se angažujemo i preduzmemo korake kako bi se taj procenat smanjio, ili bar održao na tom niovou", kazala je Barjaktarović Labović agenciji MINA.Ona smatra da, kako bi se taj cilj ostvario, treba djelovati sa svih nivoa."Od porodice do škole bismo trebali da djelujemo na to da djeca razvijaju pravilne navike. Školski obrok bi trebalo da ima značajnu ulogu, kako u razvoju pravilnih navika u ishrani tako da bude obrok koji će djeci nadoknaditi energiju izgubljenu tokom prva dva-tri školska časa", kazala je Barjaktarović Labović.Prema njenim riječima, karakteristika pravilne ishrane u ranom dobu je unos raznovrsne hrane kako bi se organizmu obezbijedilo sve ono da bi normalno funkcionisao.

"Više od 45 vrsta hranljivih materija je neophodno organizmu da bi normalno funkcionisao. To ćemo obezbijediti tako što ćemo konzumirati namirnice iz svih grupa", poručila je Barjaktarović Labović.Ona je precizirala da treba koristiti namirnice iz grupe žitarica i proizvoda od brašna, iz grupe mlijeka i mliječnih proizvoda, voća, povrća i mesa. "Treba voditi računa o izboru namirnica, njihovoj količini, načinu na koji se pripremaju djeci i ritmu obroka. Unos koncentrovanih šećera mora biti ograničen, a djecu učiti da mijenjaju parče torte ili kolač sa voćkom i izbjegavaju prazne kalorije", apelovala je Barjaktarović Labović.Ona je dodala da dnevno treba unositi barem 400 grama voća i povrća, "a uz sve to piti dosta vode i biti fizički aktivan"."Dijete dnevno mora minimum sat biti aktivno. Poželjno je sve što je preko tih sat, a najbolje je fizičku aktivnost sprovoditi na svežem vazduhu. Neophodno je skratiti vrijeme fizičke neaktivnosti", savjetovala je Barjaktarović Labović.

"Dijete dnevno mora minimum sat biti aktivno. Poželjno je sve što je preko tih sat, a najbolje je fizičku aktivnost sprovoditi na svežem vazduhu"

Ona je roditeljima savjetovala da se, kada primjete da dijete ide u smjeru gojaznosti, obrate izabranom doktoru ."Ljekar će ih dalje uputiti vjerovatno u Savjetovalište za pravilnu ishranu ili kod nekog stručnjaka za ishranu", zaključila je Barjaktarović Labović.

Galerija

Bonus video: