Iz Doma "Mladost" u 2012. usvojeno sedmoro djece

Sama procedura procjene podobnosti bračnog para za usvojenje djeteta ne traje dugo, do dva mjeseca, ali se na usvojenje može čekati duže
50 pregleda 1 komentar(a)
Mladost Bijela, Foto: Arhiva Vijesti
Mladost Bijela, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 05.01.2013. 15:58h

Iz Dječjeg doma “Mladost” u Bijeloj tokom prošle godine usvojeno je sedmoro djece, dok je devetoro upućeno u hraniteljske porodice.

Direktor doma Borislav Đukanović kazao je da je prošle godine primljeno 12 djece, te da sad u ustanovi ima njih 120.

On je naveo da se još osmoro djece priprema za smještaj u hraniteljskim porodicama.

“Postojeći prostorni i sadržajni kapaciteti zadovoljavaju sve potrebe djece”, poručio je Đukanović i, kao prioritete u ovoj godini, najavio postavljanje kolektora za solarno grijanje, nabavku i ugradnju novog agregata, te kontinuiranu edukaciju zaposlenih u vezi sa hraniteljstvom i usvojenjem.

Samostalni savjetnik u Ministarstvu rada i socijalnog staranja Svetlana Sovilj istakla je da se tokom prošle godine oko 20 bračnih parova prijavilo za usvajanje, od kojih je iz Crne Gore bilo njih šest, dok su ostali, većinom, bili iz susjednih država.

“Devetoro djece iz doma smješteno je u hraniteljske porodice, gdje je smještaj našao i određeni broj djece iz bioloških porodica ili direktno iz porodilišta. U Crnoj Gori je tradicionalno razvijeno srodničko hraniteljstvo“, podsjetila je Sovilj.

“Postojeći prostorni i sadržajni kapaciteti zadovoljavaju sve potrebe djece”, poručio je Đukanović

Shodno odredbama Porodičnog zakona, dodala je ona, centri za socijalni rad, kao nadležne službe, utvrđuju podobnost osoba koje su zainteresovane za usvojenje, a potom i sprovode taj postupak.

Ona je navela da se u ministarstvu nalazi centralna evidencija potencijalih usvojitelja, kao i djece podobne za usvajanje.

“Sama procedura procjene podobnosti bračnog para za usvojenje djeteta ne traje dugo, do dva mjeseca, ali se na usvojenje može čekati duže, s obzirom na to da je puno veći broj potencijalnih usvojitelja od broja djece podobne za usvojenje“, pojasnila je Sovilj.

Bonus video: