Španci traže 2,7 milona odštete od Budve zbog odustajanja od kupovine aviona

Priča o avionu za gašenje požara, prvom koji je trebalo da kupi neka lokalna uprava, započela je nakon ogromne vatrene stihije u ljeto 2008
0 komentar(a)
požar, Budva, Košljun, Foto: Čitalac reporter
požar, Budva, Košljun, Foto: Čitalac reporter
Ažurirano: 05.01.2013. 10:41h

Sudskom sporu između španske kompanije „Air tractor Europe SL“, koja od Opštine Budva traži milionsku odštetu zbog nekupovine aviona za gašenje požara, po svemu sudeći, još se ne nazire kraj.

Cijeli proces bi mogao skupo koštati metropolu turizma, jer Španci traže isplatu ugovorenih 2,7 miliona eura, koliko košta avion koji Budvani nikada nijesu kupili.

Taman kada su Budvani pomislili da su Španci odustali od tužbe, jer se početkom aprila prošle godine niko nije pojavio na ročištu u Privrednom sudu u Podgorici, zbog čega je sud i donio rješenje da se tužba povlači, oni su, ipak, nakon nekoliko dana došli, pa je proces ponovo pokrenut.

Sekretar za zaštitu imovine Novak Klisić u pisanom odgovoru koji je tražio opozicioni SNP, naveo je da se sudski postupak nalazi pred Apelacionim sudom, koji odlučuje o žalbi Opštine.

Priča o avionu za gašenje požara, prvom koji je trebalo da kupi neka lokalna uprava, započela je nakon ogromne vatrene stihije u ljeto 2008, kada je nezapamćeni požar za nekoliko sati ugljenisao brdo Spas iznad Budve, te spržio stoljetnu borovu šumu, spustivši se do plaže Mogren.

U to vrijeme gotovo cijela Crna Gora bila je pogođena vatrenom stihijom, zbog čega je pokrenuta inicijativa da se kupe tri protivpožarna aviona. Vlada je kupila jedan, Glavni grad drugi, dok je metropola turizma trebalo da kupi treći.

Španci su podnijeli tužbu u Privrednom sudu i traže od Opštine ispunjenje ugovorne obaveze i naknadu štete od 2,7 miliona eura zbog kašnjenja u ispunjenju ugovorne obaveze

Međutim, ekonomska i dužnička kriza koje su pogodile Budvu dovele su do toga da taj avion, toliko neophodan u vrijeme ljetnje požarne sezone, nikada nije “sletio” u metropolu turizma.

Španci su podnijeli tužbu u Privrednom sudu i traže od Opštine ispunjenje ugovorne obaveze i naknadu štete od 2,7 miliona eura zbog kašnjenja u ispunjenju ugovorne obaveze. Uslijedila je protivtužba Opštine da se ugasi njena obaveza iz naznačenog ugovora.

Posljednja sudska dešavanja u Privrednom sudu bila su početkom aprila prošle godine.

“Privredni sud je 3. aprila prošle godine donio rješenje da se smatra da je tužba u od ’Ait tractor’ povučena iz razloga što se tužilac nije pojavio na ročištu na glavnoj raspravi, a Opština Budva se nije upustila u raspravljanje”, naveo je Klisić u pisanom odgovoru dostavljenom na adresu opozicionog SNP-a.

Međutim, pet dana kasnije predstavnici španske kompanije podnijeli su Privrednom sudu predlog za povraćaj u pređašnje stanje, odnosno nastavak sudskog spora, što je sud prihvatio.

Opština Budva je protiv takvog rješenja Privrednog suda da parnicu vrati u ono stanje u kome se nalazila prije propuštanja ročišta Španaca, podnijela žalbu Apelacionom sudu, koji ni poslije deset mjeseci nije donio odluku.

Sve je počelo u ljeto 2008.

Opština Budva je 22. avgusta 2008. godine donijela odluku o kupovini aviona za gašenje požara marke Air TractorAT/ 802A “Fire-Boss”, po cijeni od 2,7 miliona eura. Novac je trebalo da bude obezbijeđen iz budžeta, i to 510.000 eura u 2008, nakon potpisivanja ugovora, a 2.490.000 eura u 2009. godini.

Postupak odabira najpovoljnijeg ponuđača sproveden je u skladu sa zakonom, nakog čega je Ministarstvo unutrašnjih poslova i javne uprave donijelo odluku kojom je prihvaćena ponuda ponuđača “Air Tractor Europe” sa sjedištem u Valensiji.

Opština Budva i “Air Tractor Europe” zaključili su 24. decembra 2008, po okončanju postupka javne nabavke, ugovor o kupoprodaji aviona “AT 802A Fire Boss Airplane”.

Ugovor je zaveden u Opštini Budva. Prva rata, odnosno prvo avansno plaćanje u iznosu od 540.000 eura po ugovoru je trebalo da bude isplaćena najkasnije do 15. januara 2009. godine, a druga od 2.460.000, do 10. marta 2009. godine. Prodavac se ugovorom obavezao da avion isporuči do 15. marta 2009. godine. Međutim, do danas ugovorne strane nijesu ispunile svoje obaveze.

Bonus video: