Ne očekuju zaštitu Solane do kraja godine

“Činjenica je da je Solana stavljena na EU agendu zahvaljujući bivšim ambasadorkama Njemačke, Francuske i Poljske i to nakondecenije istraživanja i rada podržanog od strane međunarodnih organizacija”, podsjetila je Janjušević
55 pregleda 0 komentar(a)
Solana, Foto: Savo Prelević
Solana, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.06.2018. 11:19h

Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) poručio je da ne očekuje da će ulcinjska Solana biti zaštićena do kraja godine, kako je ranije najavljeno, navodeći da je očuvanje tog područja prekretnica, ali i mrlja u evropskim integracijama Crne Gore.

Izvršna direktorica CZIP-a, Jovana Janjušević, rekla je da pitanje zaštite ulcinjske Solane nije u rukama Ministartva održivog razvoha i turizma, niti ministra Pavla Radulovića, već Eurofonda.

„Kao što je mnogo puta rečeno van zapisnika, zemljište Solane je državno, ali Eurofond ima određena prava korišćenja. Ostaje da se vidi koliko miliona će građane koštati ta prava, koja bi da je pravde trebalo da budu prevedena u krivičnu odgovornost“, kazala je Janjušević agenciji MINA.

Komentarišući izjavu visoke predstavnice Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbjednost, Federike Mogerini da će Solana biti prekretnica u pregovorima Crne Gore sa EU, Janjušević je rekla da zaštita tog područa jeste prekretnica, ali i mrlja u integracijama.

Prema njenim riječima, Solana nije priča zabrinutih i savjesnih institucija, već isključivo civilnog sektora.

“Činjenica je da je Solana stavljena na EU agendu zahvaljujući bivšim ambasadorkama Njemačke, Francuske i Poljske i to nakondecenije istraživanja i rada podržanog od strane međunarodnih organizacija”, podsjetila je Janjušević.

Za prostorno plansku dokumentaciju, kako je kazala, morali su da se bore jer su prvi nacrti sadržali eko rizorte i 1,5 hiljada kreveta.

“Potrebno je bilo da apelujemo dvije godine na hidrološki režim da bi instutucije shvatile zašto je hidrologija važna”, dodala je Janjušević.

Ona smatra da zaštita Solane kreće od njene formalne zaštite na nacionalnom i međunarodnom nivou, a tek onda se pružaju prilike da se stanište oporavi.

Privremeni zakupac Solane, prema riječima Janjušević, nema kapacitete ni znanja da brine o tom području.

Ona je podsjetila da je Radulović na četvrtoj međunarodnoj konferenciji o Solani rekao da će studiju zaštite dostaviti Opštini Ulcinj u roku od mjesec, počev od 18. aprila, ali da su od tada prošla dva mjeseca.

„Od ovog Ministarstva ne očekujemo ništa kada je solana u pitanju, pa ni to da je zaštite do kraja godine. Kada bi se to i kojim slučajem desilo vjerujem da bi nas potresli duboki tektonski poremećaji“, kazala je Janjušević.

Status quo, kako je istakla, ne može trajati godinama, pa čak ni mjesecima.

„Od Vlade se se očekuje mišljenje o vlasništvu zemljišta nekadašnjeg ekonomskog giganta, a danas urušene fabrike sa stotinama obespravljenih radnika i staništem koje se baš poput proizvodnje, sistemski urušava“, navela je Janjušević.

Ona smatra da situacija na Solani nije nastala sama od sebe, već da za njen katastrofalno stanje treba neko da odgovara, čak i krivično.

O stanju ulcinjske Solane, kako je rekla Janju šević, svjedoči i podatak da za revitalizaciju fabrike i njeno buduće održavanje treba izdvojiti milione, koje će Vlada izdvojiti iz državnog budžeta, a na teret građana.

„Aktuelni ministar održivog razvoja i turizma nas je za vrijeme četvrte međunardne konferencije održane u aprilu, obavijestio da se njegov resor opredjelio za ulaganje u proizvodnju visokokvalitetne soli za čije početno ulaganje je potrebno opredijeliti četiri miliona EUR, za šta je već oformljen i tim eksperata iz regiona“, kazala je Janjušević.

Prema njenim riječima, osim problema neadekvatnog upravljanja hidrološkim režimom, lov i krivolov sprečavaju unaprjeđenjebiodiverziteta na tom području.

“Apsurdno je što je dozvoljen lov na jednom djelu Solane, gdje je moguće vršiti ovu aktivnost jer nema formalno pravne zaštite datakve mogućnosti ukinu”, istakla je Janjušević.

Civilnom sektoru, kako je kazala, ne preostaje mnogo obzirom da su “marginalizovani, izopšetni i negirani kao kredibilni učesnicidijaloga”

“ Jedino nam preostaje da dignemo ne samo građane, već čitav svijet na noge i pošaljemo jasnu poruku da ulcinjska Solana neće proći“preko noći poput sezonske prehlade", zaključila je Janjušević.

Bonus video: