Kraljevsko putovanje stopama druga Tita

"Napuštajući Beograd u 7 sati ujutru i dolazeći u Bar u 19 časova, voz putuje kroz srpske ravnice i pošumljene crnogorske planine, prolazeći klisure i jezera“
55 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 03.01.2013. 08:08h

Turisti koji žele da nauče više o istoriji nekadašnje Jugoslavije imaju priliku da „Vozom mira“, odnosno Titovim „Plavim vozom“ krenu u jedanaestočasovno putovanje od Srbije do Crne Gore.

Kako piše britanski Daily mail, putnička firma "Explore Montenegro" (Istražite Crnu Goru) nudi „ekskluzivne“ pakete za odmor koji uključuju vožnju u „Plavom vozu“, sagrađenom 1959. godine "za komunističkog diktatora Tita, koji je vladao od 1945. do 1980. godine".

Nekada su se njime vozili kraljevi i svjetski lideri, podsjeća list i objašnjava:

"Napuštajući Beograd u 7 sati ujutru i dolazeći u Bar u 19 časova, voz putuje kroz srpske ravnice i pošumljene crnogorske planine, prolazeći klisure i jezera“, navodi se u tekstu.

Voz koji se nudi kao turistička atrakcija, piše Daily mail, nije novo iskustvo jer su od 2004. vagoni „povučeni iz penzije“ da bi vozili turiste.

Voz se sastoji od apartmanskih salona za Tita i njegove goste, „ceremonijalne“ konferencijske sale, vagon-restorana, kuhinje i vagona za spavanje. Pozivajući se na tvrdnje Željeznice Srbije, u tekstu se navodi da je namještaj u vozu većinom napravljen od mahagonija, drveta kruške i oraha, dok su saloni i predsoblja obložena marketarijom, vunenim tepisima, somotom i svilom.

Na web sajtu kompanije „Explore Montenegro“ ističe se da je riječ o „ekskluzivnom petonoćnom odmoru“ koji uključuje cjelodnevnu vožnju u istorijskom „Plavom vozu“

Na web sajtu kompanije „Explore Montenegro“ ističe se da je riječ o „ekskluzivnom petonoćnom odmoru“ koji uključuje cjelodnevnu vožnju u istorijskom „Plavom vozu“.

"Ovo je ekskluzivna šansa da otkrijete Beograd, divan i istorijski glavni grad Srbije, da se vozite Titovim „Plavim vozom“ od Srbije do Crne Gore, putujete 11 sati u društvu kvalifikovanog i iskusnog vodiča i večerate u Titovom vagon-restoranu koji je obložen drvetom dok usvajate očaravajući pejzaž Srbije i Crne Gore“, stoji u obavještenju na web stranici ove kompanije.

Osim vožnje „Vozom mira“, aranžmani uključuju i četvoronoćni boravak u UNESKO-voj Svjetskoj baštini, Kotoru. Tokom boravka u Crnoj Gori, tvrde u „Explore Montenegro“, turisti imaju prilike da otkriju „drevni pješački grad Kotor sa njegovim lavirintima kaldrmskih ulica, drevnih crkava, uspavanih trgova i butika“.

Osim vožnje „Vozom mira“, aranžmani uključuju i četvoronoćni boravak u UNESKO-voj Svjetskoj baštini, Kotoru

Promovišući “Plavi voz” kompanija podsjeća i da je Tito u njemu ugošćavao najuticajnije svjetske državnike te ere: od Jasera Arafata do kraljice Elizabete i indijskog prvog premijera - Džavaharlala Nehrua.

„Plavi voz“ se sastoji od Titovih privatnih apartmana, potpuno opremljenih kupatila i konferencijske sale, koje su sagrađene za maršala nakon Drugog svjetskog rata. Njih je, navodi se, „s ljubavlju održavala do današnjeg dana grupa inžinjera entuzijasta iz Željeznice Srbije“.

Paketi, koji uključuju i letove iz Londona do Beograda i iz Tivta do Londona, kao i aranžman između pet do deset dana, koštaju od 899 funti po osobi, a polasci su u maju i junu ove godine.

Bonus video: