MCP: Crkva na Rumiji posvećena je zajedništvu

Crkva je, kako se navodi, posvećena Bogu ljubavi i istinskom zajedništvu, "i lažno se proglašava za uzrok navodnog ugrožavanja suživota u podnožju Rumije"
52 pregleda 19 komentar(a)
Ažurirano: 02.01.2013. 11:47h

Sveštenstvo Crnogorsko-primorske mitropolije ne prihvata logiku nedavno izrečene presude Mitropolitu Amfilohiju za navodni govor mržnje izgovoren u odbranu hrama na Rumiji.

"Nije jasno kako oni koji pozivaju na rušenje nisu pozvani na odgovornost za mržnju, a Mitropolit koji je branio destrukciju svetinje hrama biva osuđen", navodi se u saopštenju SPC-a.

To je sveštenstvo zaključilo na bratskom sabranju sveštenstva u Manastiru Podmaine prošle sedmice:

"Neobična je i nerazumljiva mržnja prema jednoj maloj crkvi na vrhu Rumije. Crkva koja je posvećena Bogu Ljubavi i istinskom zajedništvu lažno se proglašava za uzrok navodnog ugrožavanja suživota u podnožju Rumije. Sveštenstvo Mitropolije, a naročito Mitropolit i sveštenici iz Bara, još jednom uvjeravaju javnost da ta crkvica nije uperena ni protiv koga i da niko nema razloga da je posmatra kao prijetnju ili opasnost".

Sveštenstvo je na skupu konstatovalo da se i dalje, od strane pojedinaca iz državnih i lokalnih vlasti, SPC nezakonito proglašavanjem okupatorom.

"Bestidne neistine o navodno nezakonitom djelovanju naše Crkve i njenim basnoslovnim prihodima nisu ni vrijedne komentara. Nadamo se brzom rješavanju ovih nametnutih pitanja. Sveštenstvo Mitropolije je posvećeno svom narodu, a time i Crnoj Gori, jer je narod ovdašnje Crkve upravo ovaj koji ovdje živi, bez obzira na nacionalno opredjeljenje, te odlučno odbija svaku optužbu koja tvrdi da Mitropolija i njeno sveštenstvo, ili Srpska Patrijaršija u cjelini, preduzimaju bilo kakvu aktivnost koja bi štetila Crnoj Gori i interesu narodâ koji u njoj žive", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da crkva, kao vjekovni učesnik, pa i temelj moderne državnosti Crne Gore, zadržava pravo da se izjašnjava o pitanjima važnim za budućnost i napredak Crne Gore i svih njenih građana.

Na skupu je najavljeno da se za drugu polovinu ove godine planira osvećenje Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, a napomenuto je da su na Saborni hram Svetog Jovana Vladimira u Baru završeni grubi građevinski radovi, ali mu predstoji još par godina izgradnje.

Očekivanja su da taj hram bude zavšen i osveštan za 1.000-godišnjicu mučeničkog upokojenja Svetog Jovana Vladimira - 2016. godinu.

Iz SPC-a su poželjeli građanima blagoslovenu 2013. godinu i srećan Božić.

Bonus video: