Udruženje Roditelji: Ništa od novih vrtića do 2014.

Iz Udruženja su naveli da su zahvalni poslanicima što su izdejstvovali povećanje iznosa od 100 hiljada eura u bužetu za adaptaciju i proširenje vrtića
1 komentar(a)
Vrtići, Foto: Luka Zeković
Vrtići, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.12.2012. 15:07h

Gradnja novih vrtića u Crnoj Gori nije realna prije početka 2014. godine, kazali su u u Udruženju Roditelji, navodeći da su iznenađeni što Skupština nije podržala njihov predlog da se budžetom sledeće godine predvidi izgradnja barem jednog vrtića.

Iz Udruženja su naveli da su zahvalni poslanicima što su izdejstvovali povećanje iznosa od 100 hiljada eura u bužetu za adaptaciju i proširenje vrtića, ali su, kako su kazali, iznenađeni izostajanjem podrške predlogu da se predvidi gradnja barem jednog novog vrtića.

DPS bi da gradi montažne vrtiće, opozicija može i da se "stisne" zarad boljitka djece >>>

„Vjerovali smo da će u Skupštini ovaj predlog dobiti podršku s obzirom da su ga, u toku naše akcije prikupljanja potpisa za peticiju za hitnu izgradnju ili dogradnju vrtića, javno podržali gotovo svi poslanički klubovi, i da su u vezi sa tim pripremljena četiri amandmana“, kaže se u saopštenju.

Iz Udruženja su saopštili da su nakon obrazloženja Ministarstva finansija, u vezi sa kreditom koji će naredne godine biti zatražen od Banke za razvoj Savjeta Evrope, pojedini poslanički klubovi odustali od pripremljenih amandmana i nijesu podržali značajnije povećanje budžeta.

„Očigledno da nije dobro shvaćeno obrazloženje Ministarstva, ili pomoćnik ministra nije objasnio detalje“, kazali su oni.

Skupština je, kako su naveli, na kraju zadužila Vladu i Ministarstvo finansija da opredijele 10 miliona eura za gradnju nekoliko vrtića,“ali je problematično što tog novca država nema na raspolaganju i ne zna se ni sa sigurnošću kada će ga imati“.

„Vlada i resorno Ministarstvo planiraju da u toku 2013. godine zatraže od Banke za razvoj Saveta Evrope 10 miliona eura kredita za gradnju šest vrtića, po jednog na sjeveru i jugu i četiri u Podgorici, a pitanje je da li će taj kredit biti odobren“, ocijenili su u Udruženju.

Oni smatraju da javnost i poslanici treba da znaju da se još nije počelo ni sa pripremanjem dokumentacije za kredit, i da je taj cijeli posao planiran za 2013. godinu, kao i samo apliciranje.

„Naredne godine ćemo nastaviti i sa inicijativom Zajedno, jer djeca zaslužuju najbolje, čiji je jedan od ciljeva animiranje javnosti i kompanija da pomognu obrazovnim ustanovama u Crnoj Gori i djeci u njima“

„Udruženje kao i mnogi roditelji i vaspitači, biće izuzetno zadovoljni kada, i ako, kredit bude odobren, ali smo svjesni da, uzimajući u obzir sve navedeno, nije realno očekivati početak gradnje prvog vrtića prije 2014. godine, a o završetku u navedenom periodu je nerealno čak i razmišljati“, kaže se u saopštenju.

Iz Udruženja su kazali da su znali smo da je gradnja vrtića planirana, jer se ona najavljuje godinama, ali se, kako su rekli, rokovi pomjeraju i sada već dostižu 2020. Godinu.

„Zbog čega smo insistirali i u samoj peticiji koju samo dostavili Vladi, i insistiraćemo i dalje, na hitnoj gradnji vrtića“, dodaje se u saopštenju.

Prema njihovim riječima, odluka parlamenta i poslanika je konačna, „a jedino što sada preostaje je da se nadamo da će dodatno opredijeljeni iznos za adaptaciju i proširenje biti iskorišten na najbolji mogući način“.

Iz Udruženja su saopštili da je na sastanku održanom prošle sedmice, ministar prosvjete Slavoljub Stijepović najavio da će se i sam u toku naredne godine uključiti i založiti za obezbjeđivanje vrtića montažnog tipa u Podgorici.

„To bi bilo dobro, brzo i prvremeno rješenje problema, i možda bi dodatni prihodi mogli biti obezbijeđeni upravo za tu svrhu“, kazali su oni.

Montažni objekat je, kako su pojasnili, bio rješenje problema prebukiranosti vrtića u Nikšiću, ali i Podgorici prije skoro 40 godina.

„Tada je napravljen i u funkciju stavljen sadašnji vrtić „Đina Vrbica“ istoimene javne predškolske ustanove koji se i dan danas nalazi u blizini Tržnog centra Gintaša i u kojem boravi veliki broj djece“, navodi se u saopštenju.

Iz Udruženja Roditelji su kazali da će nastaviti da traže i predlažu nadležnima rješenja problema prebukiranosti u toku naredne godine, i da će njihove aktivnosti biti usmjerene i na poboljšanje ostalih uslova boravka djece, kako u javnim predškolskim ustanovama tako i u školama.

„Naredne godine ćemo nastaviti i sa inicijativom Zajedno, jer djeca zaslužuju najbolje, čiji je jedan od ciljeva animiranje javnosti i kompanija da pomognu obrazovnim ustanovama u Crnoj Gori i djeci u njima“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: