Flaj flaj travel u Podgorici radio bez licence i varao građane

Zbog obmanjujuće poslovne prakse, izdali prekršajni nalog sa novčanom kaznom u ukupnom iznosu od 3.400 eura, naveli iz Uprave za inspekcijske poslove
208 pregleda 8 komentar(a)
Fly Fly travel, Foto: Filip Roganović
Fly Fly travel, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 21.06.2018. 05:36h

Iz Uprave za inspekcijske poslove “Vijestima” je saopšteno da je nadzor u turističkoj agenciji Flaj, flaj travel (“Fly fly travel”) iz Podgorice, u saradnji sa Upravom policije-Odjeljenjem za suzbijanje privrednog kriminaliteta i Poreskom upravom, pokazao da je poslovnica u Njegoševoj ulici u glavnom gradu poslovala mimo zakona, iako joj je 9. aprila istekla licenca za rad.

“Turistička agencija ‘Fly fly travel’, locirana u Podgorici, Ulica Njegoševa broj 25, poslovala je u sastavu dijela stranog drustva “Fly, fly travel’ DOO Beograd, do 9. 4. 2018. godine, kada je istoj istekla licenca za rad, po osnovu čega je turistički inspektor izdao rješenje o zabrani obavljanja djelatnosti. Međutim, navedena turistička agencija je i nakon zabrane vršila prodaju aviokarata putnicima, a nije realizovala naplaćenu uslugu. Zato smo u nadzoru, po inicijativama putnika, zbog obmanjujuće poslovne prakse, izdali prekršajni nalog sa novčanom kaznom u ukupnom iznosu od 3.400 eura”, saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove.

Naglasili su da oštećenim putnicima nijesu u mogućnosti da “obezbijede povraćaj novčanih sredstava iz razloga što se, shodno Zakonu o turizmu i ugostiteljstvu, jemstvom ne može pokriti ova vrsta obeštećenja, tj. povraćaj novca za aviokarte.

“Stoga sve oštećene putnike upućujemo da svoja prava ostvare sudskim putem”, istakli su iz Uprave.

Turistička inspekcija, kako su naveli, uradila je nadzor i u Tivtu u turističkoj agenciji “Fly fly Tivat”, u Ulici II dalmatinske bb, koja posluje u sastavu DOO “Wulftex”, po osnovu ugovora o franšizi, zaključenog između “Fly fly travel”- Beograd, kao davaoca franšize i “Wulftex”, kao primaoca franšize.

“Utvrđeno je da subjekat nadzora nije obezbijedio jemstvo u iznosu od 7.000 eura, zbog čega je izdat prekršajni nalog sa novčanom kaznom u ukupnom iznosu od 1.200 eura”, odgovorili su “Vijestima” iz Uprave.

Kako su “Vijesti” pisale, poslovnica “Fly, fly travela” u Podgorici zatvorena je prošlog mjeseca, a nakon što se mnogo građana žalilo da su ostali bez avionskih karata, koje su platili.

Mediji u Srbiji, pisali su da je firma promijenila ime u “Kofer turs”, prestala je da prodaje aviokarte, a navedeno je da je zatvoreno svih sedam poslovnica u Beogradu i da su pod istragom.

Iz firme Wulftex - Tivat ranije su saopštili da je njihova poslovnica u Tivtu otvorena svakog dana.

Kako je navela izvršna direktorka Sanja Vuković, “Fly Fly Tivat” posluje od decembra 2017. godine u sklopu preduzeća “Wulftex”, osnovanog 2008. godine. Ona je pojasnila da su sa “Fly Fly travelom” imali ugovor o franšizi, koji je u postupku raskida, zbog nepoštovanja istog sa njihove strane.

Istakla je da im nije blokiran račun, i da redovno izmiruju državi sve obaveze, a da sve karte plaćene u toj agenciji - bilo gotovinom, karticom ili preko računa - uredno su izdate i poslate putnicima.

Bonus video: