Demokratski front Milicu Pejanović zove na saslušanje

Zbog promjene zadataka vojnika u Avganistanu, Medojević najavio sjednicu Odbora za bezbjednost
50 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 29.12.2012. 18:46h

Najava Ministarstva odbrane da će pripadnici Vojske biti angažovani u akcijama patroliranja u Avganistanu predstavlja ozbiljnu promjenu namjene misije, jer to podrazumijeva mnogo rizičnije angažmane, upozorio je juče jedan od lidera Demokratkog fronta Nebojša Medojević.

Medojević, kao član skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu, najavio je da će Demokratski front zbog toga tražiti hitnu sjednicu Odbora na kojoj bi se sprovelo kontrolno saslušanje ministarke odbrane Milice Pejanović-Đurišić.

Crnogorski vojnici će od marta naredne godine promijeniti lokaciju i zadatke u ISAF operaciji u Avganistanu. Sedmi kontingent će biti lociran u gradu Maraz i Šarifu, zajednio sa njemačkim i hrvatskim trupama.

Crnogorski vojnici će od marta naredne godine promijeniti lokaciju i zadatke u ISAF operaciji u Avganistanu. Sedmi kontingent će biti lociran u gradu Maraz i Šarifu, zajednio sa njemačkim i hrvatskim trupama

Nacionalna ograničenja koja su trenutno na snazi podrazumijavaju da crnogorskim vojnicima u Avganistanu nije dopušteno da napuštaju bazu, osim u slučaju dolaska i odlaska u misiju. Osim toga, bazu mogu napustiti samo u slučaju da im je potrebna medicinska pomoć koju na tom mjestu ne mogu dobiti.

“Proširivanje nacionalnih ograničenja za učešće i ISAF operaciji u Avganistanu mora se donijeti na osnovu pažljivo prikupljenih obavještajnih podataka jer to znači veću izloženost naših vojnika“, smatra izvršni direktor Alfa centra Aleksandar Dedović.

Najavljeno je da su već sprovedene neophodne promjene u planovima priprema i obuke pripadnika sedmog kontingenta, te da će biti upućeni u Hrvatsku na dodatne pripreme

Ja moram da se uvjerim da je bezbjednost naših ljudi na nivou koji neće predstavljati nepotrebno žrtvovanje naših ljudi".

Medojević ističe da ministarka odbrane mora da objasni Odboru kakve su procjene obučenosti pripadnika crnogorskog kontingenta za te rizične akcije, kakva je njihova opremljenost i šta je sve predviđeno promjenom mandata vojske: "Te vrste akcija se smatraju najrizičnijim i zahtijevaju ozbiljnije procjene bezbjednosti".

Ministarstvo odbrane je saopštilo da će osnovni zadatak pripadnika sedmog kontingenta biti spoljašnje obezbjeđenje vojne baze „Marmal“ putem patroliranja motornim vozilima.

Crnogorski kontingent će novi zadatak sprovoditi zajedno sa pripadnicima vojske Hrvatske i Njemačke, a Ministarstvo odbrane tvrdi da su hrvatske trupe već nekoliko godina angažovane na tom zadatku i "do sada nijesu imali značajnijih bezbjednosnih izazova".

Najavljeno je da su već sprovedene neophodne promjene u planovima priprema i obuke pripadnika sedmog kontingenta, te da će biti upućeni u Hrvatsku na dodatne pripreme.

Sjever bezbjedniji od drugih regiona

Baza “Marmal” nalazi se u blizini grada Mazar i Šarifa, u centralnom dijelu provincije Balh i najveća je baza njemačke vojske van Njemačke. Sagrađena je pored civilnog aerodroma u gradu Mazar i Šarifu, u podnožju planine Marmal, po kojoj je baza i dobila ime. Baza je formirana 2005. godine i tokom proteklih godina se značajno razvila.

U vojnoj bazi stalno je locirano između 6.000 i 8.000 pripadnika koalicionih snaga, a u njoj su smještene i komanda njemačkih oružanih snaga u Avganistanu i Regionalna komanda Sjever. Sa aspekta bezbjednosti, zona odgovornosti Regionalne komande Sjever je oblast sa manjim brojem incidenata u odnosu na prosjek u Avganistanu.

“Prisustvo pobunjenika u oblasti Mazar i Šarif nije izraženo u većoj mjeri, prije svega zbog brojnosti koalicionih snaga i dostignutog nivoa sposobnosti avganistanskih snaga bezbjednosti”, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Avganistan ide ka stabilnosti

Imajući u vidu da se ipak radi o odgovornijim i složenijim zadacima koji izlaze iz okvira do sada utvrđenih nacionalnih ograničenja i podrazumijevaju veću izloženost crnogorskih vojnika, Dedović je upozorio da je potrebno pažljivo sagledati bezbjednosnu i političku situaciju u Mazar i Šarifu. Posebno u svjetlu najavljenog povlačenja međunarodnih snaga koje je najavljeno do 2014. godine.

“Činjenica da se vojna baza 'Panonia' u gradu Pol-e Khomriju predaje na upotrebu avganistanskim snagama bezbjednosti pokazatelj je da se situacija u toj zemlji mijenja u stabilnijem pravcu i da je realno očekivati povlačenje NATO snaga do kraja 2014. godine”, kaže Dedović.

On ne sumnja da će i pripadnici sedmog kontingenta VCG, planirani za upućivanje u misiju ISAF u martu 2013. godine, biti adekvatno pripremljeni i obučeni.

Galerija

Bonus video: