Konačno se funkcionerima ukida plaćanje učešća u radnim grupama

Dva puta plaćan isti posao državni budžet je na godišnjem nivou koštao 750.000 eura po radnom tijelu
99 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 28.12.2012. 15:02h

Ministar finansija Radoje Žugić juče je saopštio da je Vlada verifikovala odluku da Vladini funkcioneri i činovnici više ne mogu dobijati honorare za rad u komisijama i radnim tijelima, osim ako im taj angažman nije u opisu posla.

Dva puta plaćan isti posao državni budžet je na godišnjem nivou koštao 750.000 eura po radnom tijelu, a obrazlagano je „sprovođenjem politika Vlade“. Dodatno su ministarstva i državni organi iz svog budžeta izdvajali novac za radna tijela koja sami formiraju. Uglavnom je zadatak radnih grupa bio da pripremaju predloge zakona, što je inače posao ministarstava. Uz to, rađeno je na raznim strategijama i ostalim dokumentima za koje ministri i službenici redovno primaju platu.

Savjete i međuresorske grupe neizostavno je predvodio premijer, a tamo gdje nije mogao da postigne da „sprovodi Vladinu politiku“ mijenjali su ga ministri. Radna tijela su Vladi podnosila izvještaje o radu.

Kako je Igor naučio od Mila

Trend formiranja radnih grupa i međresorske saradnje između državnih institucija, koje su po zakonu obavezne na međusobnu komunikaciju, uveden je nakon što je Vlada Igora Lukšića ukinula ministarske bonuse od 900 eura, koje je uvela Vlada Mila Đukanovića. Da bi to nadoknadili sjetili su se radnih grupa, ali o tome nijesu obavještavali javnost.

Revizijom završnog budžeta za 2011. godinu, Državna revizorska institucija našla je da je preko šest miliona eura u drugoj godini "štednje zbog ekonomske krize", potrošeno na mnogobrojne radne grupe, komisije i savjete u skoro svim resorima u Vladi. Osim toga, ustanovljeno je neosnovano isplaćivanje naknada, utaja poreza i doprinosa...

Iz Žugićevog ministarstva „Vijestima“ su početkom sedmice saopštili da je sve što je navedeno u premijerovom ekspozeu, a tiče se dalje racionalizacije javne potrošnje, polazište fiskalne politike za narednu godinu i osnov za uspostavljanje opštevažećeg principa da se javna potrošnja mora prilagoditi poreskom kapacitetu stanovništva i privrede, odnosno objektivnim materijalnim mogućnostima.

„U pripremi budžeta za 2013. uložili smo napore da dalje konsolidujemo javnu potrošnju, u cilju postizanja što održivijeg budžetskog deficita. Tome u prilog govori i činjenica da su nemandatorni troškovi budžeta (troškovi za službena putovanja, reprezentacije, tekuće održavanje i ostale usluge) smanjeni za 36 odsto u odnosu na njihov iznos koji je bio predviđen rebalansom za 2012“, kažu u Žugićevom kabinetu.

Oni najavljuju da će osim ovih troškova, odgovoran odnos imati i prema svakoj drugoj rashodnoj poziciji budžeta i kada su zarade i ostala primanja u pitanju: „Nakon opsežne analize nivoa zarada i ostalih primanja u ukupnom javnom sektoru, kao i u ustanovama i preduzećima koja su u većinskom vlasništvu države, definisaćemo mjere koje će biti usmjerene na eliminisanje svih nekorektnosti koje, u rezultatima analize, budu konstatovane. Dok god imamo makroekonomske i fiskalne indikatore sa negativnim predznakom i trendom moramo raditi na tome da ravnomjerno podijelimo teret krize kako bismo utrli put održivim javnim finansijama”.

Dodaje se da su Vladi u tom smislu nalazi revizije DRI izuzetno korisni i dragocjeni: “Sa punom pažnjom pratićemo dogovorenu realizaciju preporuka DRI u organima uprave u kojima su utvrđene nepravilnosti i proceduralni propusti i insistirati na njihovom eliminisanju, a tamo gdje se utvrdi namjera da se izigra zakon, odgovorni će biti odlučno sankcionisani“.

Đukanović je sve znao

Nalazi DRI su nekoliko godina unazad upozoravali na nezakonito trošenje novca, pa i za vrijeme ranijeg mandata aktuelnog premijera. Đukanović je imao mogućnost da tokom dvogodišnjeg odmora, između dva premijerska mandata, kontroliše rad Lukšića i njegovih ministara jer je prije svake sjednice Vlade dobijao materijale o kojima će se raspravljati. To je „Vijestima“ ranije potvrđeno iz Vlade.

DRI je konstatovala da je način na koji su do sada državni organi formirali radne grupe i savjete može nepovoljno uticati na ekonomičnost i efikasnost upotrebe resursa. Revizori su zaključili da sistem unutrašnjih kontrola neefikasno funkcioniše.

Zato je DRI preporučila Vladi da preispita Odluku o kriterijumima za utvrđivanje visine naknade za rad članova radnih tijela i da insistira na primjeni utvrđenih limita u cilju obezbjeđivanja racionalne upotrebe javnih sredstava.

Nakon što su se predstavnici DRI, na čelu sa Miroslavom Ivaniševićem, pohvalili svojim učincima u popisivanju državnih institucija koje su nezakonito trošile državni novac, pred Ustavnim sudom se našla inicijativa da se preispita da li je u skladu sa propisima da Senat DRI propisuje revizorski i druge dodatke na zarade zaposlenih u DRI.

Naređeno da se prekinu ugovori o djelu

Revizija završnog budžeta za 2011. pokazala je i da je rad po osnovu ugovora o djelu, što je nazakonito, bila praksa zapošljavanja u nekoliko ministarstava. Brojne državne institucije su tokom 2011. na taj način angažovale 352 osobe.

Iz Ministarstva finansija naglašavaju da politika zapošljavanja u vremenu krize mora biti bazirana na principima restrikcije, uz dodatne napore da se, na efikasniji način, iskoriste postojeći kadrovski resursi.

„Vlada se, i u ovom smislu, odgovorno ponijela prema preporukama DRI i zadužila sve potrošačke jedinice da angažovanje i isplatu po osnovu Ugovora o obavljanju privremenih i povremenih poslova i Ugovora o djelu usklade sa zakonskim propisima. Takođe su svi korisnici budžeta obavezani da, bez odlaganja, usklade zapošljavanje po osnovu ugovora o djelu samo za obavljanje poslova koji su van redovne djelatnosti poslodavca“, rečeno je „Vijestima“ iz Ministarstva finansija.

Iz pojedinih Vladinih uprava „Vijestima“ je nezvanično saopšteno da nemaju izbora sem da krše zakon jer Ministarstvo finansija ne dozvoljava prijem u stalni radni odnos, pa su, zato što nemaju kvalitetnih kadrova za pojedine poslove, prinuđeni da potpisuju ugovore o djelu.

Galerija

Bonus video: