Ukidaju se odbori direktora u većini zdravstvenih ustanova

Ministar zdravlja Miodrag Radunović kazao je da su izmjene Zakona neophodne da bi se implementirala reformska strategija drugog i trećeg nivoa zdravstva
0 komentar(a)
Miodrag Radunović, Foto: Savo Prelević
Miodrag Radunović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.12.2012. 18:02h

Vlada je danas usvojila Predlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o zdravstvenoj zaštiti kojim je, između ostalog, predviđeno ukidanje odbora direktora u većini javnih zdravstvenih ustanova (JZU).

Ministar zdravlja Miodrag Radunović kazao je da su izmjene Zakona neophodne da bi se implementirala reformska strategija drugog i trećeg nivoa zdravstva.

On je, nakon sjednice Vlade, kazao da sadašnji zakonodavni okvir nije prepoznavao zdravstveni centar kao zdravstvenu ustanovu.

"Sada je dato rješenje o zdravstvenom centru kao novoj zdravstvenoj ustanovi u sistemu, gdje je objedinjeno više nivoa zdravstvenih usluga, omogućena bolja i kvalitetnija dostupnost zdravstvene zaštite, kao i mobilnost zdravstvenih radnika zaposlenih u okviru te ustanove", naveo je on.

Prema njegovim riječima, istovremeno će se smanjiti i broj nemedicinskog kadra određenom racionalizacijom.

"Predlogom zakona predviđeno je i da odbori direktora budu u Kliničkom centru Crne Gore, IJZ i u dva referentna centra na sjeveru i na jugu, dok ostale zdravstvene ustanove neće imati odbore direktora", rekao je Radunović.

On je podsjetio da su sada sve JZU u Crnoj Gori, njih 31, imale odbore direktora.

Radunović je kazao da je Predlogom bolje definisana i komisija za kontrolu kvaliteta, odnosno monitoring i evaluaciju pružanja zdravstvenih usluga u svim zdravstvenim ustanovama.

"Dosadašnjim zakonskim rješenjima, to je važilo samo za JZU, a sada je obaveza da komisiju za kontrolu kvaliteta usluga imaju i privatne zdravstvene ustanove (PZU) koje imaju više od deset zaposlenih", precizirao je on.

Radunović je pojasnio da je direktor PZU koja ima manje od deset zaposlenih, dužan da odredi osobu zaduženu za komunikaciju sa Sektorom za kontrolu kvaliteta u Ministarstvu, i da mu tromjesečno šalje izvještaj o kontroli kvaliteta u toj ustanovi.

Bonus video: