Kocijančić: Smjena Mićunovića je protiv slobode izražavanja i medija

Portparolka EK, Maja Kocijančić, kazala je agenciji MINA da je proteklih mjeseci EU više puta primijetila da je političko uplitanje u Savjet Radio Televizije Crne Gore (RTCG) stvar ozbiljne zabrinutosti
5 komentar(a)
Maja Kocijančić, Foto: Screenshot (YouTube)
Maja Kocijančić, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 20.06.2018. 17:12h

Smjena direktora Televizije Crne Gore (TVCG), Vladana Mićunovića, protiv je slobode izražavanja i medija, koja je temeljna vrijednost Evropske unije (EU), poručili su iz Evropske komisije (EK).

Mićunović je ranije danas smijenjen sa pozicije direktora TVCG.

Portparolka EK, Maja Kocijančić, kazala je agenciji MINA da je proteklih mjeseci EU više puta primijetila da je političko uplitanje u Savjet Radio Televizije Crne Gore (RTCG) stvar ozbiljne zabrinutosti.

Kako je istakla, smjena Mićunovića, koja je uslijedila nakon razrješenja generalne direktorice RTCG-a Andrijane Kadije, pogoršava situaciju.

„Takve odluke su protiv slobode izražavanja i medija koja je temeljna vrijednost EU, ključni element procesa pridruživanja Crne Gore Uniji i važno privremeno mjerilo koje se mora ispuniti u skladu sa poglavljem 23“, ocijenila je Kocijančić.

Ona je rekla da crnogorske vlasti treba da postupaju prema evropskim vrijednostima i standardima, na koje su se obavezale.

Kocijančić je poručila da je neprihvatljivo da je grant EU, koji podržava profesionalizam RTCG-a, zloupotrebljen kao argument za smjenu uprave Javnog servisa.

Bonus video: