Direktor PAM-a: Sud je sve rekao, a Baban kleveće i izvrće

Božidar Raičević povodom optužbi da zloupotrebljava novac od autorskih prava crnogorskih muzičara
136 pregleda 33 komentar(a)
Ažurirano: 27.12.2012. 09:04h

Optužbe da Organizacija za zaštitu prava autora (PAM) ima selektivan odnos prema korisnicima i autorima su proizvoljne i neargumentovane, tvrdi izvršni direktor ove organizacije Božidar Raičević.

Crnogorska medijska zajednica i udruženje kompozitora na čelu sa Zlatkom Babanom prekjuče su optužili čelnike PAM-a da zloupotrebljavaju položaj i da selektivno isplaćuju naknade za emitovanje njihove muzike po osnovu autorskih prava.

Prema riječima Raičevića, PAM je u skladu sa Zakonom o autorskom i srodnim pravima u avgustu zaključio zajedničke (tarifne) sporazume sa Crnogorskim turističkim udruženjem, Udruženjem kablovskih operatera i Udruženjem emitera, kojim je utvrđena tarifa koja je jednaka za sve “i primjenjuje se bez izuzetka, za sve korisnike”.

Raičević tvrdi da na čelu grupe koja je održala konferenciju za novinare i dalje stoji Baban, optužujući ga da se bavi lažima, klevetanjem, podmetanjem...

Raičević ističe da je sudski proces o navodnim finansijskim malverzacijama, o kojima je govorio Baban, okončan presudom Apelacionog suda i da PAM treba da dobije oko 30.000 eura samo za sudske troškove. Time je, kako tvrdi Raičević, stavljena tačka na “neistine kojima su obmanjivali javnost”.

“Deprimirajuće je, a izgleda i uzaludno objašnjavanje neznavenima što je fakturisana, a što naplaćena realizacija. Sve finansijske iskaze koji podrazumijevaju bilans stanja, bilans uspjeha i tokove novca, od osnivanja usvajala je Skupština čija je to isključiva nadležnost, a na predlog Nadzornog i Upravnog odbora. Prije toga, po prijavi istih ovih navodno "neznavenih" kontrole su vršile nadležne inspekcije koje su konstatovale da je PAM CG radio sve po Zakonu”, istakao je Raičević.

On tvrdi da najnoviju „harangu“ na PAM vidi kao pokušaj da se izbjegne plaćanje autorskih prava, pogotovo za novogodišnje praznike. Raičević je podsjetio da su svi crnogorski autori prije osnivanja PAM godišnje imali na raspolaganju ukupno 2.500 eura, dok sada značajan broj autora pojedinačno dobija više od 5.000 eura.

„Primjera radi, autor Bole Bošković, koji je na presu bio veoma kritički raspoložen, prije osnivanja PAM-a, za sva emitovanja u Crnoj Gori i čitavom svijetu, dobijao je tantijeme u ukupnom iznosu 1,5 eura godišnje. Sada je obračunat 100 puta više“, tvrdi Raičević.

On dodaje da je Bošković, da bi dobio veće tantijeme dostavio „falsifikovane potvrde da su njegove kompozicije emitovane svakodnevno 2007, 2008, 2009. i 2010. godine u raznim turističko-ugostiteljskim objektima, koji inače ne rade zimi“.

Raičević je pozvao emitere da dostave podatke o emitovanju Boškovićevih kompozicija u 2011. i 2012. On je istakao da je poslovanje PAM-a transparentno i da svi autori mogu da dobiju sve podatke, uključujući i izvještaje emitera na osnovu kojih se dijeli novac.

Nijesu nekretnine od PAM-a, nego su mi ih ostavili preci sa očeve i majčine strane

Povodom sumnje Zlatka Babana, predsjednika Udruženja kompozitora, da je Raičević od novca PAM-a kupovao nekretnine na primorju, on je juče kazao: „Moji preci sa očeve i majčine strane, od kojih sam skoro sve naslijedio i koji deceniju i više nijesu među živima, nijesu imali nikakve veze sa PAM CG koji je osnovan 2006.

Ostavili su sinu i unuku, naravno nijesu Babanu“, rekao je on i dodao da je u tu kvadraturu i potkrovlje koje je napravio prije nešto više od 20 godina.

Raičević naglašava da je „notorna neistina“ da su sinovi i kćerke nekih državnih službenika putovali po svijetu i usavršavali jezike o trošku PAM-a.

Bonus video: