Notarska komora uručila donaciju Kliničkom centru

Projekat “Laktarijum” dio je plana aktivnosti za unapređenje brige o potomstvu koje, uz podršku donatora, realizuju Ministrastvo zdravlja i KCCG
416 pregleda 0 komentar(a)
Tanja Čepić, Foto: Notarska komora
Tanja Čepić, Foto: Notarska komora
Ažurirano: 26.12.2012. 15:10h

Predsjednica Notarske komore Crne Gore Tanja Čepić uručila je donaciju Kliničkom centru Crne Gore, koja će omogućiti otvaranje posebne sale Laktarijuma u kojoj će se čuvati mlijeko majki kojima djeca nijesu donesena na podoj.

U saopštenju se navodi, da prvo majčino mlijeko obezbjeđuje bebi imunitet i bogato je hranljivim materijama koje su prilagođene nerazvijenim bebinim organima za varenje.

Takođe, majčino mlijeko sprečava alergije, pojavu astme i respiratornih infekcija. Pored toga, dojenje pozitivno utiče na majčino zdravlje. Ukazuje se da Istraživanja su pokazala da žene koje doje duže od godinu dana rjeđe obolijevaju od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa.

"Time će biti omogućeno da novorođene bebe dobiju mlijeko svoje majke koje bi se od njih uzimalo i skladištilo. Ova novina takođe otvara mogućnosti da i novorođenčad čije majke nemaju mlijeko, kao prve obroke dobijaju prirodnu i, za zdravlje i razvoj djeteta, nezamjenjivu hranu", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Dodaje se da je direktorica Klinike za ginekologiju i akušerstvo dr Snežana Crnogorac kazala je da donacija od posebnog značaja za najmlađu populaciju koja predstavlja prioritet svakog društva.

"U pitanju je vrijedna oprema, nešto što do sada nismo imali na Ginekološko-akušerskoj klinici, nešto što će omogućiti da sve bebe mogu da uživaju blagodeti majčinog mlijeka", rekla je dr Crnogorac dodajući da takav napor nesebično podržavaju brojne ustanove, institucije i pojedinci.

Projekat za podršku dojenju podrazumijeva osnovanje vršnjačkog savjetovališta o problemima vezanim za dojenje. Volonteri - majke koje su uspješno dojile svoju decu, proći će obuku koju će voditi medicinski radnici, psiholozi, kao i iskusne savjetnice za dojenje iz regiona.

Predviđeno je da, nakon završetka obuke, savjetnice preuzmu vođenje SOS telefonske linije koja bi bila dostupna svim novim i budućim majkama u cilju otklanjanja i sprječavanja eventualnih problema u toku dojenja.

Tokom svečanog uručivanja donacije predsjednica Notarske komore, kako se navodi u saopštenju, kazala je da “u kriznim vremenima ne smijemo gubiti iz vida vrijednost solidarnosti.

"Konačno, solidarnost sa nemoćnim i uopšte sa onima koji su u teškoćama dio je naše najbolje tradicije. Stoga smatramo da ekonomski održive i uspješne kompanije, posebno u ovim vremenima, imaju naglašene obaveze”, kazala je Čepić.

Projekat “Laktarijum” dio je plana aktivnosti za unapređenje brige o potomstvu koje, uz podršku donatora, realizuju Ministrastvo zdravlja i KCCG.

Bonus video: