Monsinjor Ilija Janjić: Nauzvišenije stvorenje na svijetu je čovjek

Po Gregorijanskom kalendaru danas se obilježava Božić - Dan rođenja Isusa Hrista
223 pregleda 1 komentar(a)
monsinjor Ilija Janjić, Foto: Svfrane-split.com
monsinjor Ilija Janjić, Foto: Svfrane-split.com
Ažurirano: 25.12.2012. 13:52h

Hrišćani koji slave Božić po Gregorijanskom kalendaru obilježavaju Božić - Dan rođenja Isusa Hrista.

Obilježava se Badnjak, Badnji dan i Badnja noć, a u znak sjećanja na Isusovo rođenje, simbolično se pali badnjak.

Badnjak je ime dobio po bdijenju koje nastupa u Badnjoj noći. Vrhunac tog bdijenja je proslava ponoćke, mise koja najavljuje dolazak Božića.

"Nebeski otac šalje svoga vlastitoga sina na zemlju, koji prije dvije tisuće godina uzima ljudsku narav"

S bdijenjem je povezan je niz običaja-unošenje „badnjaka“ koje gori na ognjištu tu noć i kasnije, kićenje bora i darivanje.

Božićna poslanica

“Najuzvišenije stvorenje na svijetu je čovjek, stvoren je na sliku i priliku Božiju”, kazao je u svojoj Božićnoj poslanici biskup kotorski monsinjor Ilija Janjić.

"Povratak čovjekove ljepote, njegove duše je u povratku hoda ka Betlehemu”

“Grijeh prvoga čovjeka pokvarilo je tu ljepotu. Slijedila je kazna, protjerivanje iz edenskoga vrta. Žena će u trudovima rađati svoje potomstvo, a čovjeka će pratiti rad i znoj lica. Bog voli čovjeka i ne želi ga ostaviti napuštenoga.

Nebeski otac šalje svoga vlastitoga sina na zemlju, koji prije dvije tisuće godina uzima ljudsku narav, rađa se u Betlehemu, da čovjeku povrati sliku Božiju i svu njegovu ljepotu. Nažalost, iako je Krist rođen, postao Emanuel, Bog s nama, ipak svaki čovjek svojom slobodnom voljom može Kristu staviti svoj veto.

Ne trabaš mi, idi od mene, svjesni smo posljedice toga veta, tada se u čovjeku rađa mržnja, oholost, pokvarenost, korupcija, jednostavno se osjeća čovjekova izgubljenost, čovjekov život postaje život tame. Povratak čovjekove ljepote, njegove duše je u povratku hoda ka Betlehemu”, poručio je vjernicima biskup Janjić u Božićnoj poslanici.

Bonus video: