Demokrate IRF-u: Kome je odobren kredit kroz faktoring od 252 miliona eura"

"Da vas zamolimo, svoje primitivne doskočice ostavite za vaše vlasnike, ujedno i vlasnike privatnih kompanija, tajkuna koji preko vas uzeše dušu ovom narodu, na način što im uzeše svaki cent iz džepa"
103 pregleda 1 komentar(a)
Demokrate logo, Foto: Demokrate
Demokrate logo, Foto: Demokrate
Ažurirano: 20.06.2018. 14:28h

"Da je IRF ništa drugo do sinekurska filijala DPS-a i da su partijski kerberi čiji je jezik brži od pameti, koja osim smisla za pljačku građana i nije previše zavidna, pokazuje i bljutavo reagovanje, koje nijednom svojom riječju nije pokušalo da opovrgne navode poslanice i potpredsjednice Demokrata, Zdenke Popović, ili da pruži odgovor na suštinsko njeno pitanje – kome su, poimenice, odobrena kreditna sredstva kroz faktoring u ukupnom iznosu od 252 miliona eura", saopšteno je iz Demokratske Crne Gore.

IRF: Sa indignacijom odbacujemo sve navode Zdenke Popović >>>

Oni IRF-u poručuju da se uzdrže od daljeg dijeljenja lekcija poslanicima, jer "ne birate vi nas, već mi vas, niti mi o svom radu podnesimo izvještaj vama, već vi nama".

"Da vas zamolimo, svoje primitivne doskočice ostavite za vaše vlasnike, ujedno i vlasnike privatnih kompanija, tajkuna koji preko vas uzeše dušu ovom narodu, na način što im uzeše svaki cent iz džepa. Bestijalni i drski rječnik priliči samo autoru saopštenja, koji je na čelo IRF-a postavljen ne zato što su ga preporučili znanje i profesionalnost, već kao prepoznati ostrašćeni apologeta politike Mila Đukanovića. Ubrzo ćete se vi, gospodo iz institucije koja jedino što pospješuje jeste proces tajkunizacije u Crnoj Gori, suočiti sa time da je za vas makar i jedan jedini poslanik institucija sam po sebi, koji ima sva prava na ovom svijetu da vam postavlja pitanja, a da ste vi dužni da im odgovorite. Znate zašto, gospodo iz Fonda? Zato što je poslanik – poslanik, izabrani predstavnik građana, bez obzira ulazi li u Sinđin Parlament, što bi neki rekli, ili ne ulazi. A gospođa Zdenka Popović, poslanica i potpredsjednica Demokrata, je za vas svakako institucija, pa sve i da nije poslanica, jer skup njenih vrednosnih sudova je miljama daleko od sistema vaših kvazielitnih vrijednosti", piše u saopštenju.

Dodaju da svaki dobronamjerni građanin, uključujući i javne djelatnike, "valjda bi trebalo da pozdravi i podrži napore poslanika da se rad svake institucije učini što je moguće više javnim".

"Napori Demokrata i potpredsjednice Zdenke Popović da dobiju zahtijevane podatke od IRF-a, a koji traju gotovo godinu dana i još uvijek su bez rezultata, upravo su motivisani postizanjem prethodno navedenog cilja. A vi se, gospodine Vukčeviću, očigledno osjećate mnogo moćnim i sigurnim, pa umjesto odgovora koji čekamo godinu, nudite sitno politiknastvo koje nije dostojno komentara. Budite sigurni, gospodo iz IRF-a, da Demokrate neće stati u naporima da ukupna demopkratska javnost konačno sazna kome ste, po osnovu faktoringa, plasirali 252,4 miliona eura. Obratićemo se i Centralnoj banci Crne Gore, koja po zakonu o IRF-u vrši kontrolu njegovog poslovanja, da bez odlaganja počne da vrši i ove svoje nadležnosti."

"Javno pitamo Senat DRI – kako to da IRF, kao institucija koja je od 2010. Godine plasirala oko 700 miliona eura, a za čije sveukupne obaveze bezuslovno jamči država Crna Gora, nikako da zavrijedi pažnju da bude kontrolisana od strane vrhovnog organa državne revizije? Sugerišemo im da to konačno učine. Na kraju, neka javnost sudi koliki je demokratski kapacitet direktora IRF-a kada je kao predsjednik tročlanog odbora direktora IRF-a nikog drugog do sebe samog imenovao i na funkciju izvršnog direktora ove institucije. Takvima i priliči da se ovako osiono i bez trunke osjećaja odgovornosti odnose prema opravdanom interesovanju poslanika Skupštine Crne Gore."

Bonus video: