"Ljepilo za miševe na GAK-u ništa ne škodi trudnicama"

Pacijentkinje Ginekološke klinike se žalile “Vijestima”, načelnica Snežana Crnogorac tvrdi da sve funkcioniše po pravilima službe
88 pregleda 14 komentar(a)
Ažurirano: 25.12.2012. 10:26h

Neprimjeren odnos medicinskog osoblja prema pacijentkinjama, još lošija higijena, koju između ostalog "suzbijaju" lijepkom i sredstvima protiv insekata i miševa, kao i nedovoljan broj soba i kreveta su višegodišnji problemi Ginekološko-akušerske klinike Kliničkog centra koji se takođe godina pravdaju "renoviranjem odjeljenja".

Ana Vujnović iz Udruženja “Roditelji” rekla je “Vijestima” da je udruženje početkom ove godine pokrenulo akciju ''Uvedimo porodilište u 21. vijek'', podstaknuto iskustvima žena koje su se žalile prvenstveno na loš odnos medicinskog osoblja prema pacijentima i na lošu higijenu.

“U međuvremenu su se vidne promjene desile na samom odjeljenju, pa nam o boljim uslovima boravka, kao i o primjetno boljem odnosu sestara i doktora prema pacijentkinjama svjedoče pacijentkinje koje su u porodilištu boravile u proteklih pola godine i koje su skorašnje iskustvo mogle da uporede sa onim od ranije. Naravno, postoje još neke stavke na kojima treba raditi”, rekla je Vujnović.

Direktorica te klinike Snežana Crnogorac tvrdi da medicinske sestre ne ignorišu molbe pacijentkinja u periodu kada ”predaju” smjenu, navodeći da to ne može biti duže od deset minuta, kao i da “predaja smjene nikada nije bila važnija od hitnog pacijenta” .

“Predaja smjene, priznaćete, barem kada je u pitanju medicina, neophodan je element procesa rada i mislim da se i vi slažete sa mnom kada kažem da je prenošenje informacija o stanju pacijenata jako važno ne samo za medicinske sestre već i za pacijente i praćenje njihovog zdravstvenog stanja”, odgovorila je Crnogorac.

Što se tiče higijene koja, prema iskustvu pacijentkinja, zahtijeva da povremeno privatnik iz firme "Radišić" prošeta pored bolničkih kreveta i postavi sredstva za "efikasno uništavanje gamadi", ona je, prema tvrdnjama načelnice Crnogorac, pod kontrolom i na zavidnom je nivou.

"Upotreba sredstava protiv miševa i insekata na GAK-u se kontinuirano i preventivno primjenjuje, a ne samo kad trenutno imaju problem", kaže Crnogorac, odgovarajući na pitanje čime garantuju sigurnost pacijentkinjama na tom odjeljenju ako higijenu rješavaju tako što pored njihovih kreveta postavljaju ljepilo za miševe.

Opširnije čitajte u štampanom izdanju...

Galerija

Bonus video: