MANS će podnijeti pritužbe zbog neaužurnosti Tužilaštva

Kako su kazali, na postupanje čeka prijava protiv aktuelnog ministra za održivi razvoj Branimira Gvozdenovića
4 komentar(a)
MANS Vanja Ćalović, Foto: Luka Zeković
MANS Vanja Ćalović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.12.2012. 16:45h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) sjutra će Vrhovnom državnom tužilaštvu podnijeti prve pritužbe zbog nepostupanja tužilaca u odnosu na krivične prijave koje je ta organizacija podnosila u prethodnom periodu, a od kojih su neke, kako su naveli, upućene prije više godina.

Iz MANS-a su ukazali da je Pravilnikom o unutrašnjem poslovanju državnog Tužilaštva propisano da su državni tužilac ili njegov zamjenik dužni da po predmetu, koji im je dodijeljen, donesu odluku najkasnije u roku od tri mjeseca, izuzetno u roku od šest mjeseci u složenim predmetima.

"Uprkos ovako jasnim propisima, na izjašnjenje čeka niz krivičnih prijava koje je MANS podnio zbog raznih zloupotreba moći istaknutih državnih funkcionera, dok sa druge strane nijedan od tužilaca nikada nije odgovarao čak ni disciplinski, a kamoli drugačije jer predmete drže u fiokama", naveli su iz MANS-a.

Kako su kazali, na postupanje čeka prijava protiv aktuelnog ministra za održivi razvoj Branimira Gvozdenovića, "koji je nezakonito izdao dozvole za gradnju na Zavali, ali i za gradnju zgrade u Baru, u vlasništvu Miodraga Đurovića, brata Slobodana Đurovića".

"Krivična prijava protiv Gvozdenovića podnijeta je još u januaru prošle godine godine, ali ni nakon desetak urgencija koje su upućene državnom Tužilaštvu, do danas nema nikakvog odgovora", naveli su iz MANS-a.

U januru ove godine, naveli su iz MANS-a, podnijeta prijava protiv Branimira Gvozdenovića i bivšeg i sadašnjeg ministra ekonomije Branka Vujovića i Vladimira Kavarića u predmetu rudnika uglja u Beranama ali još nemamo nikakav odgovor

Oni su podsjetili da su u februaru prošle godine podnijeli prijavu protiv potpredsjednika Vlade Vujice Lazovića za slučaj Valdanos o kojoj se, dodali su, ni skoro dvije godine kasnije tužilac nije izjasnio.

"Do danas tužilac nije odlučivao ni po prijavi za organizovani kriminal protiv barskog gradonačelnika Žarka Pavićevića, iako mu je predmet sa oko 90 dokaza predat još u julu 2011. godine", piše u saopštenju.

U januru ove godine, naveli su iz MANS-a, podnijeta prijava protiv Branimira Gvozdenovića i bivšeg i sadašnjeg ministra ekonomije Branka Vujovića i Vladimira Kavarića u predmetu rudnika uglja u Beranama ali još nemamo nikakav odgovor.

"Nije poznat ni ishod većeg broja prijava za kršenje Zakona o javnim nabavkama i osnovanu sumnju u namještanje tendera favorizovanim preduzećima, koje je MANS podnio protiv direktora Direkcije za javne radove Žarka Živkovića i direktora Direkcije za saobraćaj Veselina Grbovića", kazali su iz MANS-a.

Dodaje se da se ni u predmetu Prve banke i Elektroprivrede Crne Gore nije odmaklo, "iako je MANS krivičnu prijavu za organizovani kriminal podnio još u maju ove godine".

"Ta prijava je podnijeta protiv aktuelnog i bivšeg premijera Mila Đukanovića i Igora Lukšića, potpredsjednika Vlade Vujice Lazovića, ali i kompletnog menadžmenta državne energetske kompanije", kazali su iz MANS-a.

Ta organizacija će, kako su najavili, u narednom periodu, zbog nepostupanja tužilaca dostavljati pritužbe Vrhovnom državnom tužilaštvu, "dok će u narednim fazama prijave upućivati Tužilačkom savjetu".

Bonus video: