Dogovorili se opština i EPCG, naselja u Novom ponovo imaju vodu

Iz Elektrodistribucije ističu da su se na ovu nepopularnu mjeru odlučili jer Vodovod nije ispoštovao prošlogodišnji ugovor
100 pregleda 5 komentar(a)
Vodovod Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Vodovod Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 24.12.2012. 18:11h

Naselja u Herceg Novom koja nisu imala vodu zbog isključivanja struje gradskom vodovodu zbog neizmirenog duga za električnu energiju, ponovo imaju vodu.

Gradonačelnik Novog, Dejan Mandić postigao je dogovor sa predstavnicima Elektrovprivrede da opština uplati do petka na račun EPCG 200 hiljada eura, pa je vodovodu ponovu priključena struja.

Nekoliko naselja u kojima živi oko hiljadu stanovnika, kao i Autobuska stanica, Srednja Škola Ivan Goran Kovačić i zelena pijaca bili su bez vode jer je Elektoprivrda Crne Gore isključila pumpnu stanicu Kanli kula zbog duga JP Vodovod i kanalizacija od 676.921 eura.

Iz Elektrodistribucije ističu da su se na ovu nepopularnu mjeru odlučili jer Vodovod nije ispoštovao prošlogodišnji ugovor da dug za struju plati u nekoliko rata zaključno sa 31 decembrom.

Kako je dug u međuvremenu narastao, a uproks brojnim obećanjima odgovornih iz Vodovoda , nije izmiren, iz Elektroprivrede ističu da ne mogu tolerisati velike dugove jer bi to dovelo u pitanje normalno snabdjevanje potrošača strujom.

Ovo nepouplanu mjeri Elektroprivreda je već primjenila u Ulcinju i Danilovgradu. Direktor JP "Vodovod i kanalizacija", Zoran Šabanović je tražio od Osnovnog suda u Herceg Novom da izda privremene mjere, odnosno da se "odmah naloži Elektrodistribuciji Herceg Novi da uključi napajanje elektropostrojenja na centralnoj pumpnoj stanici Kanli Kula u Herceg Novom da bi se izbjeglo izazivanje opšte opasnosti po gradjane Herceg Novog".

Šabanović ističe da potrošači hercegnovskom Vodobvodu duguju oko 1,5 miliona eura za utrošenu vodu, od čega polovina otpada na firme Igalo promet, Vektra Boka i Vojska CG (naslijedjeno od Vojske SCG).

On pojašnjava da postoje dva sudska izvršenja pream kojima bi Vektra Boka Vodovodu trebalo da plati oko 200 hiljada eura. Direktor Vodovoda objašnjava das u računali sa tim sredstvima koje su planirali da uplate kao rate za dug prema Elektroprivredi Crne Gore. Predsjednik opštine Dejan Mandić je kategoričan da isključenje struje puimpnoj stanici nije u redu I da je to "ishitren potez Eklektroprivrede pred predstojeće praznike".

Vijesti saznaju da će zahtjkev JP Vodovod i kanalizacija za izdavanje privremenih mjera Osnovni sud razmatrati sutra.

Bonus video: