Ministarstvo prosvjete ispravilo odluku o neizboru novog direktora vrtića u Tivtu

Šehović nije izvršio izbor po konkursu za imenovanje novog direktora raspisanom 29. novembra prošle godine, a na koji su se prijavile dr Jelena Perunović Samardžić, predagoginja u tivatskom dječjem vrtiću, i Katarina Hercegovac, vaspitačica u toj JPU
910 pregleda 5 komentar(a)
Vrtić Bambi u Tivtu, Foto: Siniša Luković
Vrtić Bambi u Tivtu, Foto: Siniša Luković

Ministarstvo prosvjete donijelo je odluku o ispravci svoje odluke od 10. januara, kojom nije izvršen izbor po konkursu za imenovanje novog direktora JPU „Bambi“ iz Tivta, čime je Ministarstvo indirektno potvrdilo i da je ministar Damir Šehović za vršioca dužnosti direktora dječjeg vrtića u Tivtu, imenovao kandidatkinju sa slabijim Programom razvoja te ustanove.

„U odluci od 10. januara 2019, koju je ministar donio po Konkursu za izbor direktora JPU „Bambi“ Tivat, u stavu 5 obrazloženja vrši se ispravka tako da umjesto riječi „Program razvoja sadrži“ treba da stoje riječi „Program razvoja koji je dostavila kandidatkinja Katarina Hercegovac sadrži“, piše u novoj odluci.

Resor ministra Šehovića je ovo uradio 14. februara, dan nakon što su „Vijesti“objavile priču o dešavanjima u vezi konkursa za izbor novog direktora te JPU.

Šehović nije izvršio izbor po konkursu za imenovanje novog direktora raspisanom 29. novembra prošle godine, a na koji su se prijavile dr Jelena Perunović Samardžić, predagoginja u tivatskom dječjem vrtiću, i Katarina Hercegovac, vaspitačica u toj JPU.

Posebna ispitna komisija koju je formirao Šehović analizirala je programe rada koje su priložile obje kandidatkinje i sa njima napravila intervuje, nakon čega je ministar 10.januara donio odluku da se po konkursu za izbor novog direktora tivatskog vrtića “ne vrši izbor”. Nakon toga, Šehović je svojom odlukom za v. d. direktoricu postavio Katarinu Hercegovac, na što se Perunović Samardžić žalila smatrajući da je takav postupak ministra prosvjete diskriminatorski prema njoj i da predstavlja zloupotrebu službenog položaja.

Ona je bila posebno ogorčena time što u odluci o nevršenju izbora, opširno analizira samo njen Program rada, ali ni jednom riječju ne pominje Program koji je priložila njena protivkandidatkinja. Ona je kao “brutalnu neistinu kojom se pokušava narušiti moja stručnost i nekako pronaći “razlog” da ne budem izabrana za direktora JPU”, nazvala dio obrazloženja iz Šehovičeve odluke od 10.januara vezano za njen Program rada, jer navodi koji stoje u njoj uopšte se ne mogu primijjeniti na sadržaj tog dokumenta koji je Perunović Samardžić napisala “na osnovu 19 godina rada u predškolskim ustanovama, kao diplomiranog pedagoga, magiistra pedagoških nauka i doktora pedagoških nauka i na osnovu mojih naučih istraživanja koje sam sprovodila i sprovodim kao naučni radnik”.

U obrazloženju nove odluke o ispravci one od 10.januara, Ministarstvo prosvjete se pravda da je „utvrđeno da je prilikom obrazloženja Odluuke u stavu 5 napravljena tehnička greška, tako što nije navedeno da se taj stav obrazloženja odnosi na program kandidatkinje Katarine Hercegovac“.

Taj resor prethodno nije odgovorio na pitanja „Vijesti“ zašto u odluci o nevršenju izbora novog direktora vrtića u Tivtu, nema ni pomena o Programu razvija ustanove koji je priložila Hercegovac, već se pominje damo Program razvoja Perunović Samardžićeve za koji je Komisija konstatovala da je „napravljen sveobuhvatno, ali je neophodno napraviti koncizniji pregled čijom bi se realizacijom doprinijelo razvoju ustanove“.

U spornom stavu 5 koji sada Šehovićev resor prizanje da se on odnosi na Hercegovac, pored ostaloga stoji da je njen Program razvoja „neophodno dopuniti u cilju jasnog definisanja strateških ciljeva, nalina i vremena realizacije, nosioca aktivnosti itd.“.

Nakon toga ipak, Šehovič je svojom odlukom, tu kandidatkinju na čiji je Program razvoja ustanove Komisja imala ovako značajne primjedbe, imenovao za vršioca dužnosti direktora JPU „Bambi“.

Iz Ministarstva prosvjete tada su „Vijestima“ rekli da je sve urađeno po zakonu i da je „procjena na osnovu dostavljene dokumentacije i usmenog intervjua bila da gospođa Hercegovac može sasvim kvalitetno obavljati tu dužnost u periodu do izbora direktora”.

Perunović Samardžić koja je juče dobila ispravljenu odluku Ministarstva prosvjete, “Vijestima” je kazala da se radio o “naknadnoj pameti ministra kojim iznova pokušava da nađe opravdanje ili nekakav razlog da me onemogući da budem birana na mjesto direktora ustanove u kojoj radim, iako i sam zna da razlog za to ne može naći u mom Programu razvoja ustanove, u mojoj biografiji i u odnosu prema poslu kojim se bavim više od dvije decenije”. Ona je ponovno pozvala Šehovića da javnosti saopšti zašto to radi jer je po njoj, jedini razlog to što ona nije članica nijedne stranke.

“Dakle, radi se o očiglednom primjeru političke diskriminacije”, smatra ona.

Perunović Samardžić je navela da će se kao „slobodna građanka i Crnogorka boriti svim sredstvima koje mi zakon i evropska pravna tekovina omogućavaju da razotkrijem ovu nezakonitost koja je više nego očigledna.“

Šehovića je pozvala da odgovori zašto lošijeg kandidata bira da kao v.d. rukovodi ustanovom koju pohađa 800 djece i koja ima preko 80 zaposlenih te „kojim se stručnim kriterijumima“ u tome vodio.

Bonus video: