Skijaši, pozor: Otvorena sezona skijanja na Savinom kuku

Prelijep sunčan dan, obilje snijega, dobro pripremljene staze ostavili su bez riječi kritike sve posjetioce
1 komentar(a)
Ažurirano: 22.12.2012. 15:13h

Makar 500 ljubitelja zimskih sportova otvorilo je sezonu skijanja na Savinom kuku. Sudeći po registracijama vozila na dobro popunjenom parkingu stigli su iz svih krajeva Crne Gore ali i iz Prijepolja, Užica, Čačka, Valjeva, Beograda i Novog Sada.

Prelijep sunčan dan, obilje snijega, dobro pripremljene staze ostavili su bez riječi kritike sve one sa kojim smo razgovarali. Zadovoljstvo pokazuje i zakupac skijališta, hotelijer Vukomir Marjanović.

"Sve ono što smo u prethodnom periodu obećali, ispunili smo. Ako je po onoj narodnoj, da se po jutru dan poznaje, pred nama je dobra sezona, na zadovoljstvo posjetilaca ali i naše", kaže Marjanović.

Iza Ljuba Vukadinovića iz Mojkovca su decenije zima provedenih na crnogorskim planinama. Ponajviše na Durmitoru.

"Ovdje smo nas šest profesora fizičke kulture iz Mojkovca koji djelujemo u ski klubu «Bjelogrivac». Došli smo na seminar MASI, nacionalne asocijacije pedagoga fizičke kulture. Ove kategorije sportskih radnika neophodne su na crnogorskim skijalištima. Prvi utisci su fenomenalni. Staze su besprekorne. Pun pogodak je promotivna cijena ski pasa od pet eura. Novom domaćinu želim puno uspjeha i da imaju sluha za crnogorske takmičare koji su najbolji promoteri naših ski terena. Bespekorne su i saobraćajnice i ovaj krak od Žabljaka do skijališta", kaže Vukadinović.

Nema puno zamjerki ni Dragan Lukačević iz Podgorice. Sve mu je dobro ali je doživio problem zbog najma ski opreme što na skijalištu nije mogao obaviti.

"Nadam se da je to početni propust. Promotivna cijena skijanja je pun pogodak i valjalo bi da potraje jer će tako doći više ljudi. 15 eura dnevno, mnogo je za naš standard", kaže Lukačević.

Lijepo je i bez bilo kakvih zamjerki Nataši Vujnović iz Herceg Novog koja je nakon 15 godina, uz pomoć instruktora, ponovo na skijama. Ipak je zaželjela klizalište koga na Žabljaku nema a, kako kaže, za dame je primamljivo. Uprkos tome dolaziće svakog vikenda jer je Durmitor neodoljiv a nova cesta je približila Boku i Durmitor.

Ništa ne kudi ni Podgoričanka Ana Vlahović koja, kao i ranijih, zima skija sa kćerkama Majom i Anom.

Komentar Petera Sitara, profesora sa univerziteta u Mariboru, nekadašnjeg reprezentativca zajedničke nam domovine u alpskom skijanju, člana demo tima Slovenije a sada stručnog konsultanta u tehničkim pripremama slavnog Ivice Kostelića je da je «jako zadovoljan i ne zna ko danas na Durmitoru nije zadovoljan».

I najmlađi na stazi

"Crna Gora je jako bogata prirodom i terenima za skijanje kakvih u mojoj zemlji nema. Staze su pripremljene po najvećim standardima i za sve nivoe skijaškog znanja. Za još bolje treba investirati u žičare i hotele. Znam da je Žabljak imao visoku poziciju među evropskim skijalištima. Treba to vratiti ali i ostati u ulozi ove predivne prirode", kaže profesor Sitar koji je na Žabljaku gost MASI, nacionalne asocijacije ski trenera i učitelja i predavač na predsezonskom seminaru koji se odvija u ovom planinskom centru.

Optimalne uslove za rad dobilo je i 80 ušesnika predsezonskog seminara učitelja i trenera skijanja koji se po tradiciji okupljaju u ovom terminu na Žabljaku, kako bi dobili licence za pedagoški rad na ski stazama u narednoj sezoni.

Šest poznatih lica, od ove zime prepoznatljivo odjevenih u uniforme sa obilježjima spasilaca, špartalo je prostranim stazama Savinog kuka. Predovdi ih Zoran Šaco Vojinović.

"Tu smo da pomognemo u slučaju povrede i da budemo prethodnica intervenciji ljekara na skijalištu. Raspolažemo kompletnom opremom. Ne držimo se isključivo toga zadatka. Naše djelovanje je mnogo šire. Svugdje na stazi smo i prava logistika skijašima. Pomognemo oko korišćenja opreme, ukažemo na opasnosti, prezentiramo pravila ali i opominjemo na moguće probleme koje mogu izazvati devijantna ponašanja na stazi", kaže Vojinović.

Iako je to najavljeno za subotu, sezona skijanja na prigradskom skijalištu Javorovača, počeće u nedjelju.

Galerija

Bonus video: