Orao Bruzda nije bio špijun, nosio je uređaj za praćenje

Škatarić orlu nije pružio medicinsku pomoć, već je uređaj pomoću kojeg su ga poljski naučnici pratili predao forenzičarima
56 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.12.2012. 15:40h

Forenzičari su utvrdili da ustrijeljeni orao po imenu Bruzda na tijelu nije nosio nikakav špijunski aparat, već uređaj za praćenje.

“Vijesti” saznaju da se uređaj trenutno nalazi u Područnoj jedinici Podgorica i da će uskoro biti predat poljskim ornitolozima, nakon što je više od deset dana provjeravan u Forenzičkom centru u Danilovgradu.

Rijetku vrstu ptice nepoznati krivolovac je iz sačmarice upucao u Pothumskom zalivu, a ornitolog Mihailo Jovićević orla je pronašao u dvorištu kuće direktora NP "Skadarsko jezero" Gorana Škatarića.

Škatarić orlu nije pružio medicinsku pomoć, već je uređaj pomoću kojeg su ga poljski naučnici pratili predao forenzičarima, sumnjajući sa je riječ o špijunaži.

Jovićević je ranije ocijenio da je porazna činjenica da je ptica uginula u dvorištu direktora Nacionalnog parka

On je takav postupak pokušao da opravda činjenicom da je Bruzda na leđima imao veliki monitor, istakavši da je normalno bilo da odmah o tome obavijesti policiju.

Jovićević je ranije ocijenio da je porazna činjenica da je ptica uginula u dvorištu direktora Nacionalnog parka, a da prethodno nije veterinarski zbrinuta.

Jovićević je 7. decembra podnio krivičnu prijavu protiv nepoznatog lica, koje je na Skadarskom jezeru, najvjerovatnije u Pothumu, iz sačmarice usmrtilo najugroženiju vrstu orla u Evropi.

Još nije poznato da li policija ima ikakve informacije ko je usred Nacionalnog parka upucao jednu od najugroženijih svjetskih ptica.

Jovićević je ranije kazao “Vijestima” da je stekao utisak da se policija svojski trudi da pronađe ubicu. On je rekao da ga je i dežurna tužiteljka detaljno ispitala o slučaju.

On je u potragu za orlem krenuo nakon što ga je poljski ornitolog Pavel Mirski 3. decembra obavijestio da sistem za praćenje pokazuje da je ptica najvjerovatnije mrtva, a da se transmiter pomjera s mjesta na mjesto.

Kasnije je utvrđeno da je transmiter “šetao” od Škatarićevog dvorišta u Zeti do Forenzičkog centra u Danilovgradu.

Iz Ambasade Poljske ranije je saopšteno da će tražiti od policije da im se vrati uređaj za praćenje, vrijedan oko 5.000 eura.

Bonus video: