Najosjetljivije grupe sve češće idu u školu: U klupama 1853 Roma

Bilo bi dobro da taj broj ostane toliki do kraja osnovnog obrazovanja i da djeca do 9. razreda ne odustaju od školovanja, rekla je Vučurović
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.12.2012. 19:24h

Broj učenika romske i egipćanske populacije koji pohađaju nastavu svake godine se povećava, a kao problemi u oblasti obrazovanja te populacije prepoznate su kulturološke navike i nedovoljno razvijena svijest roditelja o obrazovanju njihove djece.

To su pokazali rezultati Istraživanje Filozofskog fakulteta koji su juče predstavljeni na konferenciji Ministarstva prosvjete i organizacije Save the Children.

Veselin Mićanović sa tog fakulteta kazao je da su istraživanjem bili obuhvaćeni učenici predškolskog, osnovnog i srednje obrazovanja u Ulcinju, Rožajama, Beranama, Bijelom Polju, Pljevljima i Baru. Kako je kazao u predškolskom uzrastu ima dosta zastupljene djece u obrazovnim ustanovama, a jedan od problema je udaljenost naselja u kojima žive Romi i Egipćani od institucija. Iako je svake godine odziv djece za upis u školu veći u šest opština u kojima je rađeno istraživanje, od ukupno 835 djece nastavu pohađa svega 275.

„Problem su i kulturološke navike, pa djeca, a naročito djevojčice, nakon završena prva tri ili četiri razreda napuštaju škole. Treba svi zajedno da radimo kako bi se ovi problemi prevazišli“, kazao je Mićanović.

„Problem su i kulturološke navike, pa djeca, a naročito djevojčice, nakon završena prva tri ili četiri razreda napuštaju škole"

Pomoćnica ministra Vesna Vučurović potvrdila je da je broj romske i egipćanske djece u školama sve veći: „Naravno, nijesmo na svim tim nivoima zadovoljni i nijesmo napravili najveći napor, ali brojke govore da je na nivou predškolskog obrazovanja i vaspitanja u Crnoj Gori od prošle do ove školske godine za sto procenata povećan broj djece. To su male brojke, sa 80 na nešto oko 190 djece, ali je to velik procenat“.

U ovom trenutku, kako je kazala Vučurović, u osnovnim školama širom Crne Gore uči 1853 romske i egipćanske djece. Ona je dodala da bi bilo dobro da taj broj ostane toliki do kraja osnovnog obrazovanja i da djeca do 9. razreda ne odustaju od školovanja.

„Naročitu podršku pružamo školi „Božidar Vuković Podgoričanin“ koja se nalazi u blizni kampa Konik i njihovim isturenim odjeljenjima u samim kampovima. Tu školu trenutno pohađa 763 romske i egipćanske djece“, kazala je ona.

Vučurović je dodala i da od školske 2008/2009. godine nastoje da naprave desegregaciju djece iz odjeljenja na Koniku, pa je 100 djece voženo do škola u gradu.

Prema podacima ministarstva, srednje škole pohađa 72 učenika tih populacija.

Save the Children šest godina sa NVO “Enfants“ iz Rožaja, radi na uključivanju djece RE populacije u sistem obrazovanja i vaspitanja i poboljšanju društvenih i životnih uslova za djecu najosjetljivijih grupa stanovništva sa područja sjevernog dijela Crne Gore.

Segregacija na Koniku

Vučurović je juče najavila da će Ministarstvo raditi na zatvaranju isturenih odjljenja u kampu na Koniku koji je primjer segregacije mališana.

„Radićemo na zatvaranju odjeljenja u kampu kao neuslovnih i, nažalost, primjera segregacije, ali neminovne, koja je bolja nego da ga nemamo. Stalno ističem da je bolje da se školuju jer bi bio mnogo manji obuhvat djece u školama nego što je sada“, ocijenila je ona. U 10 odjeljenja na Koniku uči 290 đaka od prvog do petog razreda: „Peti razred smo uveli jer smo vidjeli da je bolje da nam se djeca ne osipaju nakon četvrtog razreda. Česta je pojava da u tim područnim odjeljenjima djeca nakon završenog trećeg ili četvrog razreda napuštaju školu“.

Galerija

Bonus video: