Podgorica: Đaci se smrzavaju u OŠ "Branko Božović"

Na loše grijanje upozoravaju i roditelji čija djeca pohađaju OŠ “Božidar Vuković Podgoričanin”
292 pregleda 0 komentar(a)
OŠ "Branko Božović", Foto: Luka Zeković
OŠ "Branko Božović", Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.12.2012. 20:55h

U OŠ “Branko Božović” u Zagoriču nema grijanja, a ove sedmice nastava se odvija neredovno.

U četvrtak su održana samo prva dva časa u hladnim učionicama.

Više roditelja ispričalo je “Vijestima” da su djeca u ponedjeljak boravila u hladnim učionicama, zbog čega su narednog dana održana samo tri prva časa.

U srijedu je uprava škole organizovala Dan sporta, što je, smatraju roditelji, bio samo izgovor da se odloži nastava, za čije održavanje nema osnovnog uslova - toplih radijatora.

“Danas su djeca u školi provela svega dva prva časa, a sjutra im je je zakazana druga manifestacija u toku jedne nedjelje - dan talenata, što svakako nije slučajno, već je razlog da se opravda ponovno odlaganje nastave”, kazao je jedan od roditelja.

On je takav postupak okarakterisao kao neshvatljiv i pravi primjer nebrige za djecu.

“Kako je moguće da se dozvoli da djeca na ovako niskim temperaturama uče u hladnim prostorijama i da se nastava skraćuje, a da pri tome uprava škole nije našla za shodno da barem pismeno obavijesti roditelje o svemu, da bi znali kada da očekujemo grijanje u školi”, ogorčeno je kazao roditelj, istakavši da je i prošle godine bilo problema sa grijanjem.

Direktor škole Ranko Vušović uvjerava da će već danas dobiti dovoljne količine goriva, te da će od ponedjeljka učionice opet biti tople.

On je objasnio da Ministarstvo školu redovno snabdijeva gorivom za grijanje, ali da se proteklog veoma hladnog perioda pojačano grijalo zbog čega je potrošnja goriva bila nešto veća od planirane.

Za manifestacije koje se ove nedjelje organizuju u školi Vušović kaže da su to tradicionalne aktivnosti koje organizuju svake godine, shodno planu i programu.

Na hladne učionice roditelji učenika te škole žalili su se i prije desetak dana, nakon što su ih djeca obavijestila da se smrzavaju u učionicama.

Na hladne učionice roditelji učenika te škole žalili su se i prije desetak dana, nakon što su ih djeca obavijestila da se smrzavaju u učionicama

Vušović je tada kazao “Vijestima” da grijanja nije bilo „samo 15 dana u novembru, kada su temperature bile do 17 stepeni iznad nule” i da su peći očišćene i obezbijeđeni svi uslovi za normalan rad ustanove.

Na loše grijanje upozoravaju i roditelji čija djeca pohađaju OŠ “Božidar Vuković Podgoričanin”.

V.d. direktora Mila Čaveliš kazala je “Vijestima” da učionice dodatno zagrijavaju klima-uređajima i grijalicama, kako bi bile dovoljno tople.

“Goriva ima dovoljno do kraja školske godine, ali učionice su prilično velike te se teže zagrijavaju, posebno prostorije u potkrovlju gdje su krovovi pod kosinom”, kazala je ona.

Ministarstvo nije upoznato

Iz Ministarstva prosvjete i sporta saopštili su da im do sada nije stigla nijedna zvanična informacija iz bilo koje obrazovno-vaspitne ustanove da postoji problem sa zagrijavanjem prostorija u kojima se odvija nastava.

Iz Ministarstva je, nakon što je iz cetinjske Gimnazije potvrđeno da danima imaju problem sa grijanjem, saopšteno da je obezbijeđeno dovoljno zaliha energenata za zimu, tako da se prostorije obrazovno-vaspitnih ustanova adekvatno zagrijavaju.

Tvrde i da su u stalnoj komunikaciji sa direktorima ustanova i da će blagovremeno reagovati ako se pojavi problem.

Bonus video: