Praznici nezamislivi bez petardi, policija odgovara akcijom

"Može se naći to na ulicama, u trafikama, ima tih mjesta", kaže Danilo, učenik osmog razreda
177 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 21.12.2012. 19:06h

Koliko god da je novogodišnje praznike teško zamisliti bez petardi i ostalih pirotehničkih sredstava njihova prodaja ilegalnim putem, odnosno upotreba, strogo je zabranjena jer nije malo onih koji su se ili povrijedili, ili povrijedili druge rukujući sa petardama.

Upravo zbog toga Uprava policije narednih dana sprovešće akciju "Petarda" kojom će pokušati da spriječi ilegalnu prodaju i upotrebu pirotehničkih sredstava.

Ko se ipak odluči da radi zarade zaobiđe zakon, rizikuje oštre kazne.

Grupa učenika osmog razreda Osnovne škole "Ratko Žarić" iz Nikšića o petardama zna sve. I gdje se mogu ilegalno kupiti, ali i da im je kao maloljetnicima zabranjeno da ih koriste.

"Može se naći to na ulicama, u trafikama, ima tih mjesta", kaže Danilo, učenik osmog razreda.

Njegov vršnjak Nikola kaže: "To je zabranjeno, govorili su nam i roditelji i u školi, pa ne znam da li bi trebalo uopšte da se kupuju."

Da mogu oštetiti vid i sluh, izavati opekotine i povrede svjesna je i Vera Mandalinić pa je svojoj djeci uskratila petarde kao vid zabave.

"Pokušavam svim silama da im to zabranim. Zbog povrede ni zbog čega drugog", kazala je Mandalinić.

Da bi spriječili ilegalnu prodaju, samnjli opasnosti od povreda ali i remećenje javnog reda i mira, policija će narednih dana u akciji "Petarda" motriti na svaki sumnjiv ćošak.

U Akciji petarda prošle godine zaplijenjeo je preko 70000 petardi

"Izvode se koordinirane aktivnosti i saradnja sa inspekcijskim službama i komunalnom poicijiom u cilju njihovogpunog učešća i preduzimanja mjera iz njihove pune nadležnosti", kazao je Dušan Baković, iz Odjseka za prevenciju i rad policije u zajednici.

Važan zadatak u akciji imaće i zaposleni u školama gdje se uveliko sprovode sve dogovrene aktivnosti.

U Akciji petarda prošle godine zaplijenjeo je preko 70000 petardi, i zabilježno 9 lakših povreda kod djece. U policiji apeluju i na sve građane da ne oklijevaju i prijave ilegalne pordavce priotehničkih sredstava.

Bonus video: