Ne tunelu: Na Gorici živi 70 do 80 vrsta ptica koje tu gnijezde ili zimuju

Udruženje ljubitelja Gorice će građanskom inicijativom pokušati da spriječi izgradnju tunela
14 komentar(a)
Ažurirano: 21.12.2012. 16:19h

"Udruženje ljubitelja Gorice i prirode" nastavilo je kampanju protiv izgradnje tunela kroz park šumu i simbol Podgorice.

Ornitolog iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica Mihailo Jovićević rekao je da, po njegovoj procjeni, na Gorici živi oko 70 - 80 vrsta ptica koje tu gnijezde ili zimuju.

"Parkovi su bitni svakm gradu, jer su to zelene oaze u takozvanim betonskim pustinjama. Gorica je specifična po karakteristikama i na njoj je izražena biološka raznolikost. Posmatrači mogu zapaziti različite vrste i prepoznati ih po obliku, boji, načinu oglašavanja", kazao je Jovićević.

On je istakao da je Centar protiv izgradnje tunela, i da apeluje da Gorica bude očuvana i izolovana od saobraćaja i gradske buke.

Jovićević je pojasnio da ono što Goricu toliko izdvaja od prosječnog parka jeste zadivljujući biodiverzitet ili raznolikost živog svijeta.

"'Tu raznolikost naravno prate i ptice koje su u tom lancu ishrane na samom vrhu i zato su i najbolji pokazatelji koliko je neko područje pod negativnim uticajem antorpogoenih faktora, a isto tako koliko je taj zadivljujući ptičiji svijet fleksibilan da se prilagodi nekim novim izazovima opstanka", rekao je on.

Vrsta koju posjetioci Gorice sigurno mogu da primjete po svojoj pjesmi tokom noći, ali samo tokom proljeća i ljeta jer se radi o selici, je ćuk, kao i noćnu grabljivicu - sovu.

Video: Zoran Bojović

"Na Gorici su prisutna različita staništa, od šume, žbunjaka, kamenjara i travnatih djelova što sve prati i različite vrste ptica i sve to zadovoljava njihove potrebe da se ovdje nasele, hrane, gnijeze ili prezimljuju", dodao je Jovićević.

Alepski borovi i čempresi su vrlo povoljni za gnijezdenje, a zimi kao skrovište za veliki broj ptica - drozdove, kosove, zelentarke, kanarinke, kraljiće, cariće koji traže upravo ovakva drveća.

"Biljke, kao što su bršljan, šipurak i druge žbunaste vrste koje imaju bobičavo voće su jedina hrana za mnoge vrste kada napada snijeg u okolini Podgorice", rekao je Jovićević.

Zoran Bojović iz Udruženja saopštio je da je interesovanje građana za projekat veliko i da će građanskom inicijativom pokušati da spriječe izgradnju tunela.

Bonus video: