Podgorica: Policija u 2012. zaplijenila 880 petardi

Uprava policije je od 17. decembra započela akciju "Petarda", koja će trajati do 15. januara 2013.
79 pregleda 7 komentar(a)
Petarde, Foto: Vesko Belojević
Petarde, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 21.12.2012. 11:34h

Policija u saradnji sa inspekcijskim službama i komunalnom policijom u 2012. zaplijenila je 880 petardi u Podgorici i 490 u Baru, saopštio je zamjenik rukovodioca Odsjeka za prevenciju i rad policije u zajednici Dušan Baković.

Uprava policije (UP) je od 17. decembra započela akciju "Petarda", koja će trajati do 15. januara.

"Cilj akcije je sprečavanje nedozvoljene trgovine i zloupotrebe pirotehničkih sredstava, koje mogu imati za posljedicu povrijeđivanje, izazivanje požara i narušavanje javnog reda i mira, naročito u vrijeme predstojećih novogodišnjih i božićnih praznika", kazao je Baković.

Tvrdi da policajci, u saradnji sa inspekcijskim službama i komunalnom policijom nadziru sportske objekate i škole u čijoj blizini bi se mogla zateći osobe koja se bave nelegalnom distribucijom pirotehničkih sredstava, kao druge većih prostora - kamionskih i zelenih pijaca.

"Protiv lica koja se bave nelegalnim prometom pirotehničkoih sredstava, biće podnijete odgovarajuće prijave nadležnim organima. Kazne za distribuciju manjih količina su od tri mjeseca do godinu dana, a za prodaju većih količina su od godine do osam godina", rekao je Baković.

Kazao je da je UP obezbijedila flajere edukativnog karaktera, sa ciljem prevencije i sprečavanja povređivanja lica, a posebno djece, sprečavanja izazivanja požara i narušavanja javnog reda i mira.

"U okviru pomenute akcije službenici UP će u saradnji sa rukovodstvima osnovnih i srednjih škola održavati predavanja učenicima o opasnosti petardi, koja će pratiti postavljanje postera tematske sadržine u školama, kao i ostalim javnim ustanovama", kazao je Baković.

On je apelovao na roditelje da paze gdje im djeca kupuju i šta kupuju, kao i da im ne kupuju pirotehnički materijal, jer postoje bolji načini za proslavu Nove godine.

Bonus video: