Mogerini: Solana će biti prekretnica

"EK će nastaviti da pažljivo prati sve događaje koji se tiču Solane i njene zaštite"
54 pregleda 4 komentar(a)
Federika Mogerini, Foto: Siniša Luković
Federika Mogerini, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 20.06.2018. 07:03h

Zaštita Ulcinjske solane ostaće “istaknuta tema u razgovorima EU sa Crnom Gorom, uključujući i one o Poglavlju 27 - životna sredina, ukupnim pregovorima o pristupanju i predstavljaće važnu prekretnicu u tom pogledu,” odgovor je iz kabineta visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federike Mogerini, na zahtjev vodećih međunarodnih i crnogorskih organizacija da EU napravi dodatni pritisak na Vladu da se zaštiti Solana.

“EK će nastaviti da pažljivo prati sve događaje koji se tiču Ulcinjske solane i njene zaštite”, odgovorila je Mogerini u pisu u koje su “Vijesti” imale uvid.

On je navela da je 31. maja delegacija EK boravila u Crnoj Gori i da je nedavno završena studija o zaštiti Solane.

U zajedničkom pismu EuroNatura, BirdLife Internationala, Centra za zaštitu i proučavanje ptica, MANS-a i Udruženja “Dr. Schneider-Jacobi” Mogerini, komesaru za proširenje Johanesu Hanu i Evropskom parlamentu, podsjeća se da je EK u izvještajima o napretku zatražila zaštitu Solane, ali da je višegodišnje loše upravljanje dovelo Solanu u opasnost.

“Treba razmotriti osposobljavanje fondova, što je i zaključak Studije o zaštiti Ulcinjske solane koju je finansirala EU. Neophodna sredstva ne mogu se pokrenuti bez ozbiljnih javnih i privatnih investitora, ali to će početi tek kada se problem vlasništva riješi”, navode u pismu.

Oni podsjećaju da je na posljednjoj međunarodnoj konferenciji o Solani 18. aprila ministar za održivi razvoj i turizam Pavle Radulović obećao do kraja godine potpunu zaštitu Solane.

Mogerini je poručila da EK smatra neophodnom hitnu akciju za zaštitu potencijalne Natura 2000 lokacije Ulcinjske solane, kako je i navedeno u Izvještaju o napretku iz 2018.

Pismo NVO-a je poslato i premijeru i predsjedniku Crne Gore, Delegaciji EU i ambasadorima zemalja EU.

Bonus video: