Kolašinska sela danima u mraku

“Zimnicu smo po drugi put ove godine štetovali. Više puta smo prijavljivali EP probleme koje imamo"
126 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 20.12.2012. 20:03h

Veći dio seoskog područja kolašinske opštine i ove jeseni je danima bez struje, a u nekim selima domaćinstva su imala uredno snabdijevanje svega pet dana tokom ovog mjeseca.

Mještani Crkvina su već od početka decembra bez struje, ali kako su juče saopštili iz Direkcije za odnose sa javnošću Elektroprivrede (EP), kvar na dijelu dalekovoda sa kojeg se taj dio opštine snabdijeva je otklonjen.

Podsjećajući da je nevrijeme uzrokovalo kvarove, iz EP su saopštili da je zbog kvara na dalekovodu 35 kV Drijenak-Manastir Morača kompletno područje Rovaca i Morače ostalo bez struje.

“Loši vremenski uslovi, nepristupačan teren, visok snijeg otežavao je rad našim ekipama koje su danima radile na obilasku kompletnog dalekovoda i otklanjale pronađena oštećenja na njemu. Dalekovod je popravljen i pušten u rad poslije 12 sati, pa su i mještani Crkvina dobili struju”, rekli su u PR službi EP.

U tom selu je više od pedeset domaćinstava i naselja sa oko 200 vikendica. U februaru ove godine, tokom nevremna, struju nijesu imali više od mjesec. Mještani tvrde da je šteta koju trpe zbog toga ogromna.

“Zimnicu smo po drugi put ove godine štetovali. Više puta smo prijavljivali EP probleme koje imamo"

“Zimnicu smo po drugi put ove godine štetovali. Više puta smo prijavljivali EP probleme koje imamo. Samo smo sedam kilometara od grada i ovo što se dešava nedopustivo je”, kažu neki od mještana.

Kako su kazali iz PR službe EPCG, na osnovu svojih obaveza prema potrošačima to preduzeće ima ugovor sa osiguravajućom kućom koji obuhvata osiguranje za odgovornost iz djelatnosti za štete pričinjene trećim licima ili njihovim stvarima.

“Ovo osiguranje obuhvata štete nastale usljed poremećaja u proizvodnim i distributivnim kapacitetima i ne odnosi se na štete prouzrokovane prirodnim nepogodama i višom silom. Podnese se zahtjev nadležnoj Elektrodistribuciji na već pripremljenom formularu koji dobijete u Elektrodistribuciji. Zahtjev se dalje upućuje komisiji koja utvrđuje njegovu opravdanost na osnovu podataka iz zapisnika dežurne službe. Kada se utvrdi opravdanost, dokumentacija se šalje dalje osiguravajućoj kući čija komisija izlazi na procjenu štete i oni odlučuju koliki će biti iznos odštete. Nakon toga, služba nadležne Elektrodistribucije poziva potrošača kako bi bio potpisan ugovor o poravnanju”, objasnili su postupak nadoknade štete svojim potrošačima.

Iz tog preduzeća su objasnili i zbog čega nema struje i u ostalim kolašinskim selima.

Prema onome što su saopštili iz PR službe, uredno se ne napajaju ni potrošači sa dalekovoda 10 kV. Riječ je o više sela .

“Jak vjetar je polomio više stubova na dalekovodu i naniskonaponskoj mreži. Zbog neprohodnosti pojedinih puteva, kao i činjenica da dalekovod ne ide pored puta već kroz veoma teško pristupačne terene, ekipe EPCG su svakodnevno na terenu i intenzivno rade na otklanjanju kvarova. Napominjemo, ekipe EPCG danonoćno rade u veoma otežanim uslovima”, rekli su u PR službi EP.

Galerija

Bonus video: