Ministarstvo osudilo ustrijeljenje zaštićene vrste crnog orla

Iz Ministarstva su saopštili da su u najkraćem roku pristupili sagledavanju činjenica i svih relevantnih okolnosti koje se tiču tog slučaja
113 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 20.12.2012. 17:35h

Ministarstvo održivog razvoja i turizma izrazilo je duboko žaljenje zbog uginuća crnog orla Bruzde na teritoriji Crne Gore i najoštrije osudilo svaki vid ugnjetavanja i ugrožavanja bilo kog primjerka faune, a posebno ugroženih vrsta u Evropi.

Iz tog vladinog resora saopštili su da su u najkraćem roku pristupili sagledavanju činjenica i svih relevantnih okolnosti koje se tiču tog slučaja i da ce o rasvjetljavanju tog slucaja obavijestiti javnost.

“Ovo se, prije svega, odnosi na postupanje NP Skadarsko jezero, odnosno Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore, kao organa nadležnog za sprovođenje planova upravljanja i godišnjeg programa upravljanja nacionalnim parkovima, a time i NP Skadarsko jezero”, piše u saopštenju koje je poslala porparolka Milica Lekić.

Nedavno je na području Nacionalnog parka Skadarko jezero ustrijeljen primjerak crnog orla (Aquila clanga) – Buzda koji pripada strogo zaštićenoj, globalno ugroženoj i rijetkoj vrsti koja se nalazi na Aneksima I i II Bonske konvencije (Konvencija o očuvanju migratornih vrsta divljih životinja ), kao i u Direktivi Evropskog Parlamenta i Savjeta 2009/147/ EC o za š titi divljih ptica.

>>> Ubijanjem orla prirodno nasljeđe je pretrpjelo nepopravljivu štetu

>>> Prijavio „orla špijuna” da bi postao heroj

>>> Orao Bruzda će krasiti Prirodnjački muzej

“Aquila clanga je vrsta koja je uvrštena i na Rješenje Zavoda za zaštitu prirode o stavljanju pod zaštitu rijetkih biljnih i životinjskih vrsta.

“Ovo se, prije svega, odnosi na postupanje NP Skadarsko jezero, odnosno Javnog preduzeća za nacionalne parkove CG, kao organa nadležnog za sprovođenje planova upravljanja i godišnjeg programa upravljanja nacionalnim parkovima, a time i NP Skadarsko jezero”

Pored neprocjenjive vrijednosti koju je orao imao za raznovrsnost evropske faune, on je istovremeno i snabdijevao ornitološku evropsku zajednicu vrijednim naučnim podacima, budući da je bio opremljen odgovarajućim transmiterom”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

U saopštenju koje je poslala portparolka Milica Lekić piše i da stav Minsitarstva o uginuću orla pojačava i činjenica da je Crna Gora Ustavom proglašena kao ekološka država i najvišim pravnim aktom obavezana da preduzima sve mjere i radnje u cilju očuvanja, zaštite i unaprijeđenja životne sredine.

Iz Ministarstva su ukazali da tom nezakonitom aktivnošću nije samo ugrožena bogata ornito-fauna tog zaštićenog područja, već je ukazano i na urgentnu potrebu jačanja sistema upravljanja zaštićenim područjima, posebno kompleksne funkcije zaštite i očuvanja vrsta i staništa.

“Ministarstvo održivog razvoja i turizma želi da podsjeti da je Crna Gora 2008. godine ratifikovala Bonsku Konvenciju, te da je o ovom incidentu obavijestila i Sekretarijat Konvencije.

Istovremeno, obaviještena je i Evropska komisija odnosno Generalni direktorat za životnu sredinu, a Ministarstvo će nastaviti komunikaciju po ovom pitanju sa svim relevantnim subjektima u državi i inostranstvu”, navodi se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: