pismo mugoši

"Gradonačelniče, nemojte Goricu tretirati kao građevinsko zemljište"

"Braneći Goricu, zeleno srce Podgorice, mi branimo planetu Zemlju. Pravo na život!"
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.12.2012. 16:55h

Udruženje ljubitelja Gorice i prirode uputilo je otvoreno pismo gradonačeliku Podgorice Miomiru Mugoši.

Pismo prenosimo u cjelosti:

"Povodom dezinformacija iznešenih u javnosti 19. decembra, 2012, javno Vam se obraćamo:

Na početku, ako niste u stanju da komunicirate na osnovu činjenica i u okvirima civilizovanog dijaloga - mi Vam nećemo biti druga strana. Kako god se to Vama činilo.

Pošto ste iznijeli argumente za izgradnju tunela kroz Goricu, kao prvo, recite nam, sa kojim novcem smo to mi plaćeni da branimo Goricu? Hiljade građana Podgorice su protiv izgradnje tunela kroz Goricu, a vi kažete da je naš prevashodni cilj novac? Koji? Đe je? Dokažite.

Grupa građana “Udruženje ljubitelja Gorice i prirode” je formirana, između ostalog, i zbog višedecenijskog primitivizma i betonskih ataka koji ne prestaju na području park-šume, brda Gorica. U takvoj situaciji konstantne destrukcije - mi, građani Podgorice, rekreativci svih generacija, odlučili smo da zaštitimo i odbranimo našu Goricu. I naše, i pravo naše đece na čist vazduh, zelenu površinu, rekreativni prostor…Pokušaćemo vratiti brdu makar djelić onog što mu pripada, sačuvati i oplemeniti ga koliko god to možemo. Isključivo od srca i iz ljubavi.

Gradonačelniče, nemojmo park-šumu, pluća grada, glavnu gradsku fabriku kiseonika, tretirati kao prosto građevinsko zemljište i žrtvovati je zarad saobraćajnog progresa. Nisu građani nikome dali mandat da smanjuje kapacitete pluća grada. Samo u prethodnih godinu ipo Gorica je ostala bez oko 1000 odraslih stabala i nekoliko desetina hiljada mladih zasada!

Recite nam, a da to nije uobičajena saobraćajna "jadikovka" o zapostavljenom Zagoriču i “eventualnim” planovima, šta Vas je to - koji javni interes - motivisao da bušite brdo? Objasnite nam, molimo evo od 13. novembra i Javne rasprave.

Šta Vas je to - koji javni interes - motivisao da bušite brdo?

Ekonomska studija i studije koje se odnose na zaštitu životne sredine su samo neki od podataka koji nisu stavljeni javnosti na uvid. A želite da “progurate” projekat u Strateški plan razvoja Podgorice.

Interesovanje javnosti za odbranu Gorice je ogromno. Par desetina hiljada potpisa građana Podgorice i Crne Gore biće dovoljno jaka brana koja će spriječiti realizaciju ovog suludog projekta.

Braneći Goricu, zeleno srce Podgorice, mi branimo planetu Zemlju. Pravo na život!"

Galerija