NP Biogradska gora prvi put otvoren za goste zimi

Na Biogradskom jezeru završeno je i poribljavanje autohtonom potočnom pastrmkom
375 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.12.2012. 15:32h

Nacionalni park „Biogradska gora“ prvi put će biti otvoren za turiste i u zimskom periodu.

Kako je kazao direktor Saša Jeknić, tokom zimskih mjeseci za goste će biti organizovan niz zanimljivih sadržaja i ponuda, od kojih se očekuje da na tu atraktivnu lokaciju dovedu što više ljubitelja prirode.

“Turisti će biti u prilici da motornim sankama pređu relaciju od Kraljevog kola do Biogradskog jezera. Organizovane su i šetnje krpljama na toj i stazi dugoj 3,5 kilometara oko jezera. Zahvaljujući UNDP i CHF dobili smo 30 pari krpalja, koje će biti na raspolaganju kako lokalnim, tako i turističkim agencijama iz regiona. Nadamo se da će ova, za nas prva turistička zima, po rezultatima biti približno uspješna minuloj ljetnjoj“, kazao je Jeknić.

Rezultati minule sezone su sumirani i razlog su, kako je kazao Jeknić, za zadovoljstvo, jer je od maja do novembra NP posjetilo 31.846 gostiju. Od prodaje ulaznica prihodovano je 33 odsto više nego 2011. godine. Ostvareno je 1.065 noćenja u bugalovima i prodata 161 ribolovna dozvola.

“Prihodi od prodaje suvenira, propagandnog materijala i izdavanja čamaca su takođe znatno veći nego prošle godine. Tako, kada se sve sabere, ljeto ove godine je u odnosu na prethodno, kada je riječ o ukupnim prihodima, bilo uspješnije za 22 odsto. To je jako ohrabrujući podatak, s obzirom na ekonomsku krizu. Izuzetno smo zadovoljni”, kazao je Jeknić.

Na Biogradskom jezeru završeno je i poribljavanje autohtonom potočnom pastrmkom. Riblji fond je sada bogatiji za 50 kilograma riblje mlađi. Nevrijeme je spriječilo da se poribljavanje nastavi, odnosno realizuje sa Regionalnom razvojnom agencijom za Bjelasicu, Komove i Prokletije (RRA).

“Riječ je o poribljavanju sa još 150 kilograma iste vrste ribe, koje smo odložili za mart. To je donacija RRA, na kojoj smo izuzetno zahvalni. Pored tih aktivnosti, pripadnici službe zaštite NP ovih dana organizovali su dvadesetčetvoročasovna dežurstva, a sve radi zaštite krupne divljači. Takođe, obilaze redovno hranilišta i solila, a dovoljne količine hrane su na vrijeme obezbijeđene”, kazao je Jeknić.

On je dodao da je ovo vrijeme kada se jeleni, srne i košute iz viših djelova spuštaju prema parku. Zbog te činjenice svi oni koji u narednim zimskim mjesecima posjete Biogradsku prašumu imaće i jedinstvenu priliku da “golim okom“ vide te vrste životinja, što nije česta prilika.

Galerija

Bonus video: