Narodna kuhinja i za nekadašnji najbogatiji grad bivše Jugoslavije

Veliki broj građana Budve, sudeći po podacima Crvenog krsta, Udruženja penzionera i opštinskog Centra za socijalni rad, nalazi se na ivici egzistencije
264 pregleda 17 komentar(a)
Budva, Foto: Shutterstock
Budva, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.12.2012. 12:38h

Nakon Podgorice i Cetinja, i Budva, nekada najbogatija opština u bivšoj Jugoslaviji, mogla bi da dobije narodnu kuhinju, ukoliko se prihvati predlog opozicionog SNP-a.

Odbornik te partije Krsto Rađenović, u ime odborničkog kluba, juče je u Sekretarijatu za privredu i finansije predao primjedbu na nacrt budžeta za narednu godinu, tražeći da se suma od 80 hiljada eura, predviđena za jednokratnu socijalnu pomoć, preusmjeri za otvaranje narodne kuhinje.

"Ovaj način bi bio mnogo efikasniji. Pomoć bi dobili svi kojima je potrebna, a ne pojedinci koji dođu do Opštine ili predsjednika, bez obzira na to odakle su“, obrazložio je Rađenović neophodnost otvaranja narodne kuhinje.

Ideja o organizovanju narodne kuhinje postojala je i ranije, a jedna od solucija bila je da se ona nalazi u zgradi Crvenog krsta, gdje ima dovoljno prostora.

Nacrt budžeta za 2013. još je na javnoj raspravi. Nakon što se prikupe sve primjedbe, trebalo bi da se usaglasi konačna verzija i da se već naredne sedmice uputi Skupštini opštine na usvajanje.

Dok se u Opštini razmatraju svi pristigli predlozi, među kojima i onaj za otvaranje narodne kuhinje, činjenica je da je sve teži život u metropoli turizma.

Od ukupno 2.600 penzionera koliko broji Udruženje na području metropole turizma, njih više od 750 prima minimalnu penziju od 162 eura

Veliki broj njenih građana, sudeći po podacima Crvenog krsta, Udruženja penzionera i opštinskog Centra za socijalni rad, nalazi se na ivici egzistencije.

Crveni krst Budve je krajem prošle godine sproveo anketu na teritoriji opštine gdje su konstatovali stvarno stanje socijalno ugroženog stanovništva. Prema njihovoj evidenciji, 50 građana, koji su u stanju socijalne ugroženosti, koriste usluge Crvenog krsta, a koje se odnose na geronto program i dopremanje socijalnih paketa najugroženijima.

Ništa bolja situacija nije ni kada je riječ o najstarijoj populaciji. Mnogi od njih jedva sastavljaju kraj sa krajem. Od ukupno 2.600 penzionera koliko broji Udruženje na području metropole turizma, njih više od 750 prima minimalnu penziju od 162 eura.

I podaci opštinskog Centra za socijalni rad govore da je sve više onih koji su u stanju socijalne potrebe, pa se tako na spisku te službe nalaze 93 porodice koje koriste materijalno obezbjeđenje.

Bonus video: