Stanari zgrade "Zetagradnja" dali primjedbe na Nacrt: Ugrožena im bezbjednost, ne bi imali privatnost

493 pregleda 5 komentar(a)
zgrada Zetagradnja, Foto: Vesko Belojević
zgrada Zetagradnja, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 19.06.2018. 19:28h

Stanari zgrade "Zetagradnja" na Tuškom putu u Podgorici, odnosno 449 etažnih vlasnika, dali su brojne primjedbe na Nacrt Detaljnog urbanističkog plana "Blok 35-36", kojim im se kako su istakli, narušavaju osnovni životni uslovi, ugrožava bezbjednost i ne poštuju zakoni planiranja prostora.

Objasnili su da bi izgradnjom zgrade od sedam spratova na susjednoj parceli (prvobitni plan predviđao pet spratova), imali manju osunčanost stanova i ne bi imali privatnost, a takođe je upitan i aspekt bezbjednosti.

U primjedbama na taj dokument, koji je bio na javnoj raspravi do 14. juna, stanari su između ostalog Sekretarijatu za planiranje i uređenje prostora, odnosno obrađivaču, ukazali da se narušavaju funkcionalnost, uslovi propisani zakonskom regulativom i psiho-socijalni aspekt stanovanja kada je u pitanju postojeća stambena zajednica na parceli UP-2 i zatražili da planirana zgrada bude na propisanoj udaljenosti od njihove.

"Bez pristupnih saobraćajnica, koje zahtijevamo, vlasnici 240 stanova i 39 poslovnih prostora na unutrašnjem dijelu, zatim na vanjskoj južnoj i istočnoj strani zgrade ne bi mogli normalno da funkcionišu. Bez tog puta bi ukupno bilo ugroženo oko 350 stanova do kojih vatrogasno vozilo ili vozilo hitne pomoći ne bi moglo pristupiti (stanovi koji gledaju u atrijum, južnu i istočnu stranu)", istakli su u primjedbama.

Pojasnili su da su planeri zanemarili činjenicu da je jedini prilaz u unutrašnjost objekta sa jugoistočne strane zgrade, a najbliži kolski pristupi nijesu direktni kao što su do planiranih objekata sa manje stanova.

"U slučaju požara, otežan bi bio pristup zgradi koja broji preko 1.000 stanara (takođe zanemaren podatak) i vatrogasnim vozilima bi bilo onemogućeno da priđu objektu sa južne i istočne strane i u unutrašnji dio zgrade. Ovo je u direktnoj suprotnosti sa važećim Zakonom o zaštiti i spašavanju", navodi se između ostalog.

Bonus video: