Ministarstvo odbrane se oslobađa aviona, brodova i naoružanja

Planiraju da zarade 4,5 miliona od prodaje viškova naoružanja i opreme, vojnom vazduhoplovstvu ostaju samo helikopteri
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.12.2012. 18:11h

Ministarstvo odbrane u narednoj godini moći će da računa na 4,5 miliona eura dodatnih prihoda od prodaje viškova naoružanja i municije. Taj novac moći će da iskoriste isljučivo za modernizaciju oružanih snaga.

Prema predlogu budžeta za narednu godinu, prihodi koje Ministarstvo odbrane ostvari od prodaje naoružanja i vojne opreme, prodaje i izdavanja bivše vojne imovine (nepokretnosti) i pružanja usluga, izvršavaće se do 4,5 miliona eura. Taj novac služiće isključivo za finansiranje realizacije partnerskih ciljeva i opremanje Vojske u skladu sa NATO standardima. Te izdatke Ministarstvo odbrane, koje vodi Milica Pejanović-Đurišić, biće u obavezi da evidentira u bužetu kao "izdaci za opremu".

Kako su "Vijesti" ranije pisale, Ministarstvo odbrane je tokom 2013. godine planiralo da proda i posljednja četiri borbena aviona koje je naslijedilo od jugoslovenske vojske. Uskoro se čeka i zvanična odluka Vlade kojom će četiri preostala aviona “supergaleb” (G4) biti proglašeni vojnim viškom. Nakon toga, avioni će biti prodati na povjerljivom tenderu koji će raspisati Ministarstvo odbrane. Osim toga, na prodaju će i tri aviona tipa “utva”, nakon čega crnogorsko vojno vazduhoplovstvo neće imati u svojoj floti nijedan avion.

Ministarstvo odbrane prije skoro dvije godine već je prodalo pet aviona “supergaleb” za nešto više od 250.000 dolara. Svih pet aviona prodato je državnoj kompaniji MDI na povjerljivom tenderu za 50.000 dolara po komadu.

Osim aviona, prema Trećem godišnjem akcionom programu za MAP, Ministarstvo odbrane je proglasilo viškom i 10 plovnih objekata koje će se pokušati prodati na tržištu. Od tog broja, četiri su ratni brodovi, a ostalo su pomoćni plovni objekti. Ministarstvo je planiralo da ukoliko u predviđenom roku ne uspije da proda brodove, oni budu izrezani i pretvoreni u sekundarne sirovine.

Na osnovu usvojene materijalne formacije VCG, sistem odbrane raspolaže sa oko 2.000 tone viškova municije. Dio će, prema planu Ministarstva odbrane, biti ponuđen za prodaju putem povjerljivog tendera, a dio dodat listi nekog od programa za uništavanje.

Galerija