Đaci zbog otkaza Strunjašu prijete štrajkom glađu

U znak protesta što je profesor Bojan Strunjaš dobio otkaz, učenici Srednje stručne škole u Pljevljima nijesu bili na nastavi
168 pregleda 0 komentar(a)
Protest učenika Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Protest učenika Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 18.12.2012. 18:01h

Učenici nekoliko odjeljenja Srednje stručne škole u Pljevljima ni nijesu prisustvovali nastavi zbog otkaza koji je dobio profesor Bojan Strunjaš. Oni su najavili da će stupiti u štrajk glađu ukoliko direktor škole Mervan Avdović ne povuče odluku o prestanku radnog odnosa njihovom omiljenom nastavniku.

Djeca tvrde da imaju podršku roditelja, a u školi su organizovali i potpisivanje peticije podrške Strunjašu. Do jedan sat prikupili su 250 potpisa, a očekuju da će još toliko prikupiti i među učenicima druge smjene.

Učenici su ponudili i Avdoviću da potpiše peticiju, dok ih je on ubjeđivao da se vrate na nastavu, upozoravajući ih da zbog velikog broja izostanaka mogu biti isključeni iz škole.

Nakon upozorenja učenici su počeli da skandiraju “Uprava napolje”, „Mervane, odlazi“.

Avdović nije želio da daje izjave medijima, a novinarima je zabranio snimanje u školskom dvorištu i u školi.

“Odlučili smo se na štrajk nakon što su protjerali našeg profesora iz škole. Ovo je jedini način da iskažemo svoj protest i ogorčenje zbog protjerivanja našeg omiljenog profesora. Ako treba, mi ćemo početi i štrajk glađu, samo da nam vrate našeg profesora”, kazao je jedan od učenika.

Sa njim se složila i njegova školska drugarica koja smatra da će profesora Strunjaša morati da vrate na posao.

“On je mnogo dobar profesor i ne damo ga odavde. Ako treba, do kraja godine da ne idemo u školu, nećemo ići. Vratićemo ga, jer smatramo da ovako ne treba da se radi, ne treba politika da se uvodi u školu“, kazala je kroz suze u očima jedna od učenica.

Učenik D. Š. kazao je da je cijela škola na nogama zbog jednog profesora koji to zaslužuje.

“Bojan Strunjaš nije zaslužio da na takav način završi rad u ovoj školi. Treba da se gledaju ljudi po svojim djelima, a ne kojoj političkoj opciji ili kojem narodu pripadaju. On je mnogo dobar čovjek i sve najbolje mogu o njemu da kažem”, rekao je on.

Profesor Strunjaš izrazio je ogorčenje postupanjem uprave škole prema njemu, kazavši da niko do juče nije imao nikakvu primjedbu na njegov rad, da je bio agažovan i u vannastavnim aktivnostima u školi. On je pozvao učenike da odustanu od najavljenog štrajka glađu, a ministra prosvjete i sporta Slavoljuba Stijepovića da stavi tačku na agoniju, smatrajući da DPS kao stranka nema ništa sa njegovim protjerivanjem, već to čine pojedini moćnici.

Volja lokalnih moćnika

Uručenje otkaza Strunjašu je osudio i Srpski kulturni centar “Patrijarh Varnava”, čiji je Strunjaš sekretar. “Bojan Strunjaš voljom lokalnih moćnika DPS-a i uprave škole ovih dana ostaje bez posla.

Nije ovo prvi put da se nađe Srpski kulturni centar ’Patrijarh Varnava’, a i srpski narod u Pljevljima na udaru ove vlasti.

Gospodin Filip Vuković, koji se nalazi na čelu pljevaljskog DPS-a, morao je i ovog puta da pokaže svoju silu i da krene u obračun sa svojim neistomišljenicima“, rekao je predsjednik SKC Božidar Jelovac.

Bonus video: