Kontrola lovišta od Virpazara do Ostrosa: Lovočuvari uklonili više zamki i čeka

165 pregleda 0 komentar(a)
Lovočuvari, Foto: Lovstvo Bar
Lovočuvari, Foto: Lovstvo Bar
Ažurirano: 19.06.2018. 16:31h

U redovnoj kontroli lovišta od Virpazara do Ostrosa, lovočuvari barskog preduzeća “Lovstvo” pronašli su i uklonili sa tla više čeličnih omči - zamki, a iz krošnji čeka - improvizovanih osmatračnica.

Izvršni direktor “Lovstva” Mladen Đuričić saopštio je “Vijestima” da omče i čeke krivolovci koriste prvenstveno za nezakonit lov divljih svinja, “a nerijetko u zamke upadnu i ostale divlje ili domaće životinje”.

“Zakon o divljači i lovstvu jasno kaže da za ovakve radnje slijedi novčana kazna od 200 do 800 eura. Naša lovočuvarska služba preduzima mjere kako bi pronašla i najstrože kaznila počinioce ovih prekršaja, a krivolovcima prijete i stroge kaznene mjere iz nadležnosti MUP-a po osnovu nedozvoljenog nošenja oružja u vrijeme lovostaja”.

Zakon pripisuje da novčane kazne slijede licima koja love divljač otrovom, omčama, zamkama u obliku čeljusti i drugim, klopkama, gvožđima, mrežama ili električnim uređajima. Sankcionisan je i lov divljač u periodu visoke gravidnosti ili dok ženke vode mlade, ako se iz lovišta iznese i stavi u promet ulovljena ili pronađena uginula divljač ili njeni djelovi ili trofej divljači za koji nije izdata propratnica, odnosno trofejni list, a pored novčane kazne, izriče se i zaštitna mjera oduzimanja predmeta koju su upotrijebljeni ili bili namijenjeni za izvršenje ovih prekršaja.

Bonus video: